Fesztbaum Béla új estje a Rózsavölgyiben

Szülőfalum Pest címmel Molnár Ferenc ismeretlen arcát, a városába szerelmes publicistát mutatja meg Fesztbaum Béla új előadása a Rózsavölgyi Szalonban, november 30-án. 

A színművész jól ismeri Molnár Ferenc világát, hiszen számos darabjában játszott, és néhány évvel ezelőtt már rendezett egy előadást Molnár Ferenc írásaiból, Monokli címmel, amit a Pesti Színházban játszottak. Most, a Rózsavölgyi Szalon felkérésére ismét Molnár Ferencet választotta. Hogy miért őt és miért a publicisztikáját? Erről így vallott: "Úgy éreztem, hogy a Szalon helyszíne és világa illeszkedik Molnár Ferenchez, aki egyszerre volt kávéházi és színházi alak. Olyan estet állítottam össze, ami ezt a két funkciót barátságosan egymás mellett kezeli. Érdemes foglalkozni Molnár alig ismert írásaival, melyek nem részei a Molnár Ferenc kánonnak, miközben a jól ismert, nagy művei mögött készültek. Jól ismerjük a csillogó Molnár Ferenc vígjátékokat, A Pál Utcai Fiúkat, de mindemellett Molnár Ferenc egy gyakorló, kiváló újságíró volt. Újságíróként egy tőle szokatlanabb – élesebb, tragikomikusabb, a társadalmi és közéleti ellentmondásokra érzékenyebb hangot ütött meg. Darabjaiban többnyire a magánélet hazugságaival foglalkozott, majd a színpadról lelépve körülnézett az ő éppen megszülető, erősen fejlődő, imádott Pestjén, és rá jellemző szellemességgel, okossággal, de talán indulatosabban kezdett fogalmazni a korabeli sajtó hasábjain. Úgy éreztem, ez a nagyon gazdag publicisztikai anyag megér egy estet."

fesztba_gal_berenike.JPGFesztbaum Béla (fotó: Gál Bereniké)

Fesztbaum Béla a Vígszínházban futó Kosztolányi-estjét, a Léggömb elrepült is egymaga szerkesztette, rendezte és játssza. Így van ez a Szülőfalum, Pesttel is. "Ennek van egy praktikus része: egy évben 200 előadást játszom a Vígszínházban, emiatt szinte egyeztethetetlen vagyok. Másfelől élvezem, amikor a saját ritmusom szerint dolgozhatok" - mondta el erről. 

Az est különböző műfajok ötvözete lesz: színházi- és irodalmi est, stand-up és klasszikus kabaré egyszerre. Zenés est készül, Termes Rita zongorán, Farkas Izsák hegedűn, Simkó-Várnagy Mihály csellón kíséri majd a színművészt. "Molnár maga is zenélt, zeneszerző ember volt, Genfi tanulmányai alatt klasszikus zenét szerzett, Pesten írt kuplét, sanzont, dalszövegeket, sőt, ha egy kávéházban ott maradt éjszaka, beállt a cigányzenekarba is játszani. Úgy éreztem, a szövegek mögött ő is hallott pluszban valami zenét, ami persze a saját hozzágondolásom ehhez az anyaghoz, ezért én magam szereztem zenét az esthez, melynek nemcsak átkötő, hangulatfestő funkciója lesz; néhány szöveg megzenésítve hangzik majd el."

"Szívmelengető felismerés volt, hogy ugyanaz az ember, akitől a Testőrt, a Liliomot, az Ördögöt, a Hattyút, a Pál Utcai Fiúkat kaptuk, nemcsak egy rendkívül tehetséges magyar író, hanem egy mai nyelvet beszélő, nagyon tehetséges újságíró is"- tette még hozzá a színművész.

Az előadást a november 30-i bemutató után december 6-án és 18-án is játsszák, mindhárom alkalommal 19 óra 30-kor. 

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

süti beállítások módosítása