"Nagyon sokat gondolok a szputnyikos időszakra" - Interjú Kurta Nikével

Milyen az élet egy ilyen különleges keresztnévvel? Miért jó, ha egy színésznő könnyen blöfföl? És melyik volt a Kút című film legnehezebb jelenete? Kurta Nikét a Dionüszosz Magazin kérdezte.

Kurta Niké két évvel ezelőtt végzett Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor színész osztályában. Jelenleg a Forte Társulat Gerhart Hauptmann Patkányok című drámájából készült bemutatóján dolgozik gőzerővel. De láthattuk őt Gigor Attila a Kút című filmjében is. Mindeközben átvette a Lepkegyűjtő Produkció Pillanatfelvétel című előadásának egyik szerepét.

kurta_nike_kiss_kriszta.JPGSeress Zoltánnal a Pillanatfelvétel előadásában (fotó: Kiss Kriszta)

Szekeres Szabolcs a színésznőt arról is kérdezte, milyen az élet egy ilyen különleges keresztnévvel: "Gyerekként ez volt az egyik „keresztem”. Egy rázós kamaszkorban sem ajándék, ha így hívják az embert. Csak gondolj bele: minden egyes bemutatkozásnál megjelent az a furcsa, cinkos félmosoly a másik arcán. Később azonban, nagyon jó barátságba kerültem a nevemmel, kifejezetten megszerettem."

A Pillanatfelvétel című előadásba, amelyet az Átrium Film-Színházban játszanak, mindössze egy közös próba után állt be: "Nem volt könnyű, mivel nagyon kevés idő állt rendelkezésre. Ilyenkor nincs időd gyávának lenni, ezért sem lehet spórolni az energiáddal. De talán felhatalmazást kapsz arra is, hogy esetlegesen hibát-hibára halmozz, hiszen ugyan honnan tudhatnád jól, ha egyszer nem voltál ott a többiekkel a kezdetektől. A dolog paradoxona az, hogy a beugrás a színészi környezetnek nagyobb kihívás, mint a szerepet átvevőnek." Hogy ez nem látszik az előadáson, annak az lehet az oka, hogy "viszonylag könnyen blöffölök, ráadásul a többiek nagyon sokat segítenek, és ez most nem a szokásos tiszteletkör tőlem."  

kurta_2_kiss_kriszta.JPGBereczki Zoltánnal a Pillanatfelvételben (fotó: Kiss Kriszta)

A Kút című filmben egy fiatal prostituáltat játszik. A film legnehezebb jelenete "a mészárlás volt a hátsó udvarban, ugyanis mi, színészek nem láttuk azt, amit végül a néző. Viszont el kellett képzelnünk, hogy milyen az, amikor egy emberen áthajt az autó, vagy amikor szétroppantják egy margóvágóval valakinek a koponyáját. A filmnek az egyik nagy fegyverténye, hogy zseniálisak benne a trükkök, mi ehhez képest nem tudtuk így elképzelni, amennyire brutálisan élethű lett végül is."

A színésznő elmondta, hogy még mindig sokat gondol a független szféra egyik legfontosabb együttesénél, a tavaly megszűnt Szputnyik Hajózási Társaságnál eltöltött időszakra.

Végül három előadást is ajánlott az olvasóknak: "Az Ernelláék Farkaséknál című produkciót a Maladype Színházban, a Forte Társulat Bűn és bűnhődését valamint a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadását, A hosszabbik út címmel." (Az Ernelláék Farkaséknál című előadást már nem a Maladype Színházban, hanem egyedi helyszíneken játsszák - a szerk.)

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása