A sepsiszentgyörgyi Tavaszi áldozat Temesvárra látogatott

Igor Sztravinszkij művére Andrea Gavriliu komponált mozgásszínházi előadást az M Studióban, amely november 15-én volt látható Temesváron.

A 2016. márciusában bemutatásra került táncszínházi előadás Andrea Gavriliu rendezésében újfajta értelmezési lehetőségeket teremt Igor Sztravinszkij zeneművének befogadásához. Az M Studio előadásában a rendező-koreográfus a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra az eredetileg klasszikus balettre írt zeneművet, ezáltal kívánja közelebb hozni a zenetörténet e korszakalkotó művét a mai kor emberéhez. 

tavaszim.JPGTavaszi áldozat (Csiky Gergely Állami Magyar Színház)

A Tavaszi áldozat című balettet először 1913. május 29-én mutatták be Párizsban. Az Igor Sztravinszkij zenekari darabjára készült koreográfiát Vaclav Nizsinszkij készítette és a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett adta elő. Újszerű ritmusszerkezete sokkolta a közönséget, az előadás botrányos volt, mégis ezt a művet tartják a modern balett megteremtőjének, amely alapjaiban megreformálta a zene és a tánc ritmusszerkezetről kialakult képét.

 „Számomra a legnagyobb kihívás a zenei partitúra értelmezése, valamint a történet kortárs közegben való újragondolása, ugyanis a rituálék, melyben feláldoznak egy fiatalt, akinek a végkimerülésig, a halálig kell táncolnia, ma már kevésbé emészthető. Azt hiszem, ez lenne a Tavaszi áldozat legnagyobb hozadéka, hogy sikerüljön egy olyan értelmezést létrehoznom, amely meggyőzi az embereket, hogy hallgassanak Sztravinszkijt”  - mondta a koreográfia indíttatásáról Andrea Gavriliu.

süti beállítások módosítása