"Remélem, hogy indulatokat kelt" - Interjú Czakó Juliannával

A miskolci Kivilágos kivirradtigról mondja ezt Czakó Julianna, amelynek egyik témája az antiszemitizmus. A Dionüszosz Magazin a vidéki színészéletről és kedvenc szerepéről is kérdezte.

Az októberben bemutatott Móricz-regény adaptációt Rusznyák Gábor rendezésében máris az évad egyik fontos előadásának tartják a kritikák. Az egyik legfontosabb szerepet, Annust Czakó Julianna alakítja. Szekeres Szabolcs kérdésére így beszélt az előadásról és a saját karakteréről: "Remélem, hogy indulatokat kelt és kérdéseket tesz fel a Kivilágos kivirradtig, hiszen ezért csináltuk. Ha nem így lenne, nagyon szomorú lennék."  Annus szerepében az okozott nehézséget számára, hogy "nincsenek monológjai, vagy igazán erős pillanatai ennek a lánynak, de attól még mindig és mindenütt ott van. Nagyon jelen kell lennie. Talán úgy fogalmaznám meg, hogy az aprólékosan kidolgozott képen egy szín, amely fontos az összhatáshoz, ha nem lenne, hiányozna. Nagy ívet kell bejárni a szereppel, de nem feltétlenül látványosan.

kivilag_czako.JPGBodoky Márk és Czakó Julianna a Kivilágos kivirradtig előadásában (fotó: Gálos Mihály Samu)

Rusznyák Gábor rendező egyben az osztályfőnöke is volt Kaposváron: Azt tanulta tőle, hogy "semmi mással nem szabad foglalkozni egy próbafolyamat alatt, csak a darabbal. Nem szabad panaszkodni vagy méltatlankodni a külső körülmények miatt, hanem neked kell odatenned magad százszázalékosan, és akkor már nagy baj nem érhet. Az első hallásra ez nem tűnik nagy dolognak, de mostanában kezdem érteni, hogy mégis mennyire fontos.

Arra a kérdésre, hogy miben más színésznek lenni vidéken, mint Budapesten, így válaszolt: "Például abban, hogy tizenhét bemutatónk lesz ebben az évadban, ami azért mindennek mondható, de kevésnek nem. Játszani fogok, és már játszom bohózatban, kortárs magyar színműben és görög drámában egyaránt. Ez a tempó a szezon végére azért eléggé lestrapálja fizikailag, lelkileg és mentálisan a színészt. Nehéz koncentrálni egy előadásra, ha a héten már a negyedikfélét játszod. Ez az elkerülhetetlen velejárója a vidéki színészi létnek, ahogy az is, hogy miután lement a függöny nem sietünk sokfelé, hanem általában együtt maradunk, ami azért jó."

my_fair_eder_vera.JPGGörög Lászlóval a My Fair Lady előadásában (fotó: Éder Vera)

Legfontosabb szerepének Eliza Doolittle-t tartja a My Fair Lady-ből: "Negyedik éve játsszuk a My Fair Lady-t, és túl vagyunk már a hetvenedik előadáson. Ez a produkció azért fontos számomra, mert át tudtam lépni a saját színészi korlátaimat. Eliza miatt kezdtem el komolyabban foglalkozni az énekléssel, és szoktam le a dohányzásról. Közösen alakítottuk ki a darab szövegét, amely így sokkal erősebben szól napjainkról, miközben a szórakoztató jellege sem veszett el, amelyet a magas előadásszám is jelez. A szerep óta sokkal bátrabb vagyok a színpadon."

A teljes interjú a Dionüszosz magazinban, itt olvasható.

süti beállítások módosítása