„Mire ebből összerak valamit, hát megőszül”

Bérczes László könyvbe foglalta Törőcsik Marival folytatott beszélgetéseit családról, gyermekkorról, színházról és szerelmekről. Ebből idézünk néhány fontos bekezdést.

A könyv létrejöttéről

"Ez a szerencsétlen csak hallgat engem, ahogy ugrálok összevissza, mire ebből összerak valamit, hát megőszül."

torocsik-mari-crop-692x463.jpg                 Törőcsik Mari a Galilei élete előadásában (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Körhintáról

"Mint jelenség léteztem. Ennek a lánynak jelenléte volt, és a jelenlétének jelentése. A filmben ott ragyog az arcomon, a tekintetemben , hogy megérintett Soós Imre, ahogy én is őt. És ettől fölzeng a szerelem. Alig van mű, amiben fölzeng a szerelem."

A színész nagy pillanatairól

"Tudja, szoktam mondani, hogy ''Volt öt-hat estém'. Most már, hatvan év színpad után talán hét-nyolc is. Amikor a véletlen, a csillagok állása, a jóisten tudja, mi által, elrepül az előadás."

Maár Gyuláról

"...amikor odaléptem hozzá, és azt mondtam, 'Itt vagyok', ő is tudta, bármit is engedett meg magának később, és én is tudtam, hogy ettől a pillanattól fogva mi úgy tartozunk össze, mint senki más ezen a földön."

Alföldiről és Vidnyánszkyról

"Azt, hogy én Alföldire szavazok, Vidnyánszky tudta meg legelőször, amikor egyszer együtt vacsoráztunk. De Alföldinek is tudomásul kell vennie, hogy én Vidnyánszkyba sose fogok belerúgni. Annak idején miatta mentem el Gyulára játszani."

Zsótér Sándorról és a Galileiről

"Mi legyen a hajammal, Zsótér? Én ugyan ősz vagyok, de fura módon szőkére őszültem magam. (...) Zsótér rám néz és azt mondja: 'Mari (...), maga így kell nekem, ahogy van.' Ebből én megértettem, hogy nem a Galilei nevű öreg férfival kell foglalkoznom, hanem a gondolkodásával, az iróniájával és azzal a súlyos ténnyel, hogy van egy öreg ember, aki nem tud megbocsátani magának."

Az életműdíjakról

"Amikor a filmes életműdíjat megkaptam, mellesleg azt is és a színházit is én kaptam meg elsőként az országban, akkor kicsit félve, de felhívtam Tolnay Klárit. 'Klárika, kapom ezt a díjat, azért hívlak, mert leborulok előtted. Az az életmű, ami mögötted van, arra lenne érdemes, hogy te kapd ezt a díjat először, mert megérdemled. Nem álságoskodok, én is megérdemlem - utánad.' (...) 'Tudod mit? Jólesik, hogy felhívtál.' Ezt mondta."

A saját temetéséről

"Végrendelkezem, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (...) Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm."

(A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg, 2016-ban, Törőcsik Mari címmel.)

süti beállítások módosítása