Apám ablakából az ég - Szabó Balázzsal dolgozik a Magyar Állami Népi Együttes

December 2-án mutatják be a Nemzeti Színházban a Magyar Állami Népi Együttes új előadását, Szabó Balázs zenéjére és rendezésben.

Az Apám ablakából az ég című előadás az élet egyik legfontosabb titkába nyújt betekintést: hogyan igyekszünk férfivá válni, hogyan történik meg mindez küzdelmesen, mégis észrevétlenül. Egy gyerek nézi az apját a biztonságot adó anyai ölelésből – ez a kezdőpont, erről a kedves helyről indul a „táncos kaland”. Ha azt mondjuk: „élet”, mindannyian másra gondolunk, épp úgy, mint amikor azt mondjuk: „apa”. Az előadás – egy visszaemlékezésen keresztül – közös élményként fogalmazza meg, hogy végül mind ugyanarra gondoljunk: apánkra. Természetesen a nő ugyanúgy része a történetnek, mint a férfi.

anyam_zelei_peter.JPGImázsfotó az előadáshoz (fotó: Zelei Péter)

Az Apám ablakából az ég sokféle színpadi és hétköznapi eszközzel vezet végig egy képzelt történeten, nemcsak tánccal és zenével, hanem a bábszínház, a film és az élőszó eszközeivel is. Ez nem egy „hagyományos” táncelőadás, sem muzsikájában, sem tánclépéseiben, de minden egyes mozzanata a régi gyökerekből táplálkozik, a múlt őszinte tiszteletével rajzolja meg és ábrázolja – saját dalokkal, mozdulatokkal, sajátos formanyelvvel – egy apa-fíú kapcsolat sokdimenziós érzelmi kötődéseit. A darab egyben köszönet is: hogy elmondhassuk, milyen jó járni elődeink útján, hogy elmesélhessük, milyen hihetetlen nyomokat hagytak maguk után. Az előadásban megfér a fájdalom a szépséggel, a sírás a jókedvvel. Egy gyerek nézi az apját, aki egy képre mered épp, ami csak csüng a falon – a képen talán egyikünk, talán másikunk les egy gyereket az ablakon át, aki az apját nézi épp…

A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara mellett az előadásban fellép Szabó Balázs Bandája is. A díszlet- és bábtervező Mátravölgyi Ákos, a jelmezek Szűcs Edit munkái.

A bemutató december 2-án lesz a Nemzeti Színházban. Ezután 2017. január 9-én is látható az előadás ugyanott.

(Forrás: Magyar Állami Népi Együttes)

süti beállítások módosítása