Kemény sorsok súllyal és humorral – Patkányok-bemutató a Szkénében

A Forte Társulat és a Szkéné Színház Gerhart Hauptmann darabját mutatja be Patkányok címmel. Az előadás rendezője Horváth Csaba.

A Forte Társulat az utóbbi években rendre fontos és erőteljes előadásokat hoz létre, gondoljunk csak legutóbb a POSZT legjobb rendezésért járó díját elhozó A te országod című előadásra.

Az alkotók szerint Gerhart Hauptmann műve nem vesztett aktualitásából, pedig több mint száz éve született. "A német naturalista alkotás igazi tragikomédia: miközben nevetünk a francia bohózatokat idéző helyzeteken, a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár összeomlik, mindenki lelepleződik, életek mennek tönkre. És ezen már nehéz nevetni, még ha az utolsó pillanatig, a tragikus végkifejlet előtti másodpercekben sem nélkülözi a szerző a humor eszközét" - áll az előadás ismertetőjében.

patk_mti.JPGFöldeáki Nóra és Fehér László a Patkányok előadásában (fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A színpad a nagy emberek nagy cselekedeteinek színtere, vagy a színháznak az életet kell mintáznia? - szól az elméleti vita a Nobel-díjas Hauptmann tragikomédiájának két szereplője között. A szerző állást foglal: a Patkányok főhősének a takarítónő Johnnét teszi meg, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé.

"Az egykori katonai épület patkányoktól és egerektől hemzsegő tereiben élő munkanélküli színházigazgató, étkezési zavarokkal küzdő feleség, vágyait kielégíteni kívánó kamaszlány, teológiától elpártolt diák, madammá lett egykori grófkisasszony, ártatlanságát túl korán elveszített lány, szerepekre és a szereposztó díványra vadászó színésznőcske, titkokat (meg)tudó házmester és a tisztességes munkásember sorsa rajzolódik ki és takargatnivalója lepleződik le a színdarabban" - olvasható a színlapon.

A Patkányokban Horváth Csaba már állandónak mondható alkotótársaival dolgozik újra együtt: Ökrös Csaba a zenéért, míg Benedek Mari a jelmezért, Payer Ferenc a fényért, Garai Judit a dramaturgiáért felel. Antal Balázsnak - mint díszlettervezőnek - ez lesz az első közös munkája a társulattal. A Forte Társulathoz már második alkalommal csatlakozott Kurta Niké, valamint Bajor Lili és Osváth Judit is.

Az előadás bemutatója a mai napon van, ezen túl november 26-án, december 10-én és 29-én látható a Szkénében.

(Forrás: MTI / Szkéné Színház)

süti beállítások módosítása