Miskolcon is debütál A kutya különös esete az éjszakában

A Centrál Színházban évek óta nagy sikerrel játszott darabot most a miskolci nézők is megismerhetik. Lukáts Andor rendezésében Somhegyi György játssza az autista fiú szerepét.

Mark Haddon nagysikerű regényének főhőse egy autista fiú, aki egy nap rábukkan a szomszéd kutyájának a tetemére – valaki az éjjel egy vasvillát vágott szegény jószágba, és kint hagyta a kertben. Cristofer úgy dönt, hogy kideríti, ki volt a tettes, és bár nincs könnyű dolga – hiszen nehezen ért szót az emberekkel, és csakhamar ő lesz a legfőbb gyanúsított is – végül kideríti, ki ölte meg a kutyát. Ez a felfedezés viszont új kalandra sarkallja, így útra kel, hogy egyedül jusson el Londonba. A regény színpadi átiratát Simon Stephens készítette.

img_8703.jpgSomhegyi György, Szirbik Bernadett, Lukáts Andor (fotók: Hajdufi Péter)

Lukáts Andor rendező szerint nagyon izgalmas és összetett ez a történet. Cristofer, a 15 éves autista fiú élete az iskola és a házuk között zajlik, ezen kívül nem ismer mást. Fel tudja sorolni a prímszámokat, nagyon érdekli a csillagászat, utálja a sárgát és a barnát, de rajong a piros színért. Az emberi érzelmek viszont érthetetlenek és zavaróak számára. "Ebben az előadásban megpróbálunk Cristofer szemével látni. Amikor a fiú nyomozásba kezd a szomszéd kutyája miatt, elhagyja saját biztonságos területét, akkor kezdi felismerni, hogy milyen is a világ, hogy hogyan néz ki egy nagyváros, és milyen zavarosak, figyelmetlenek és ijesztőek benne az emberek – akár egy elvarázsolt kastélyban.Egyszerre szól ez a történet a felnőttekhez és az ifjúsághoz. Azt mutatja meg, hogy egyszerre lehet irigylésre méltó és riasztó az a tudás és látásmód, amit ez a fiú a magáénak tudhat. Mi csak felületesen élünk, folyton a telefonunkat nyomogatva, miközben rengeteg csodálatos dolog van a világban, amit Cristofer felfedezett és el is mesél a darabban. Másrészről viszont az érzelmi gátak miatt sok mindenből kimarad: nem focizik, soha nem jár strandra és nem öleli meg a szüleit, hiszen nem bírja elviselni az érintést. Azt hiszem, a nézők elgondolkodnak majd azon, hogy bár nem akarunk olyanok lenni, mint ő, mégis jó lenne tudni mindazt, amit Cristofer tud."

lukats.JPGSomhegyi Györgyöt láthatjuk az előadás főszerepében. A Cristofert játszó fiatal színművész elmondta, sokat készült a szerepre. "Rengeteget olvastam, néztem filmeket és beszélgettem is autistákkal. Mindegyiküknek saját személyisége van, az autizmus pedig egyfajta szűrő, amivel a világ felé fordulnak. Azt gondolom, hogy ennél a szerepnél az egyéniség fontosabb, mint az, hogy ő autista. Igyekszem minél személyesebbé tenni az alakítást. A regény miatt mostanában engem is sok minden foglalkoztat, ami ezt a fiút: a csillagászat, a világegyetem működése vagy a matematika. Van egy mondat a regényben, ami számomra is nagyon fontos lett: Cristofer azért szereti a prímszámokat, mert olyanok, mint az élet. Ki lehet számolni őket, de egyetlen egyenletet sem lehet ráhúzni erre a számsorra, nem lehet kitalálni, hogy mi lesz a következő."

Cristofer anyját Szirbik Bernadett játssza. Az anya nem bír együtt élni fia betegségével, ezért elhagyja a családot. "Lukáts Andor személyisége és szakmai tudása egy különleges aurát teremt a próbafolyamat során. Nagyon szereti a színészeit és maximálisan belőlünk dolgozik. Azt érzem, hogy az instrukciói alapján tökéletesen meg tudom formálni ezt az alakot" - mondta el a színésznő.

A további szerepekben Prohászka Fanni, Szatmári György, Tenki Dalma, Kincses Károly, Molnár Anna, Simon Zoltán és Jambrik Boglárka lesz látható.

A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket Bozóki Mara jegyzi.

Az előadást az alkotók fiataloknak és felnőtteknek is ajánlják. Bemutatója november 25-én lesz a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása