Hrabal klasszikusa a József Attila Színházban

Hargitai Iván rendezésében készül a Sörgyári capriccio, amely december 10-től, élő kocsmazenével látható a József Attila Színház színpadán.

Hargitai Ivánt néhány éve már dolgozott a darabbal. Mint mondta, véleménye szerint az eredeti regény sokkal inkább foglalkoztatja, mint az 1982-es nagysikerű film, ezért a könyvet veszi alapul munkája során, igyekezve megjeleníteni minden fontos, apró részletet, történést.

31097177231_66546e84ca_k.jpg

Az előadás olvasópróbája - fotó: Kállai-Tóth Anett, József Attila Színház

Bohumil Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, s az íróban mély nyomokat hagytak a sörgyárban szerzett gyermekkori élmények, a kisvárosi hangulat. A sörgyári munkásoktól, kocsisoktól hallott sztorikat tovább gondolta, kiegészítette, kiszínezte őket; innen inspirálódott, ezeket használta később az íráshoz is.

jasz_sorgyaricapriccio_fekete_reka_thalia_zold_csaba_foto_kallaitothanett.jpg

Fekete Réka Thália és Zöld Csaba - fotó: Kállai-Tóth Anett, József Attila Színház

A most színpadra állított történet tulajdonképpen a városka fodrászüzletében játszódik: ez a központi találkozóhely, itt történik minden fontos esemény. „Az általunk bemutatandó darab stílusát nagyon jól kifejezi a capriccio, ami szeszélyes, csapongó, szabad formájú darabra utal. A műben benne van az Osztrák-Magyar Monarchia utóérzete. Túl vagyunk az I. világháborún, de csakúgy, mint Magyarországon, Csehországban is megmarad a korábbi nosztalgikus hangulat. A XX. század végérvényes betörésének, a felgyorsulásnak fontos mérföldköve a történet” – mondta el a darab rendezője.

Történet

Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó életmódot folytat, míg felesége, a bájos és mindenki által szeretett Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. A helyzet csak tovább nehezedik, amikor megérkezik Francin nagybátyja, a kissé zajos és nagyvilági életet élő Pepin. Az álmos, ám annál vidámabb kisvárosban a változás lassanként kiterjed mindenre.

süti beállítások módosítása