Kialakult a Nyílt Fórum mezőnye

A Nyílt Fórum a POSZT-ról visszatér Zalaegerszegre. A Színházi Dramaturgok Céhe nyilvánosságra hozta, kik azok, akik lehetőséget kaptak drámáik továbbfejlesztésére.

A Nyílt Fórum harmincéves történetének első fele Zalaegerszeghez, illetve a szomszédos Egervárhoz kötődött. A Színházi Dramaturgok Céhének szervezésében írók, rendezők, dramaturgok és más színházi szakemberek vitatták meg, vesézték ki a friss drámatermést. Sok fiatal, azóta befutott szerző tűnt fel ott. "Emlékszem például arra, amikor Szabó Magda megvédte a nagyon fiatal, A nagyratörő című történelmi drámájával jelentkező Márton Lászlót, miután a vitán alaposan szétcincálták a darabját" - mondta erről egy interjúban Lőkös Ildikó. Az ezredfordulón, a POSZT indulásakor a Nyílt Fórum Pécsre költözött, és a fesztivál ideje alatt, de továbbra is a Dramaturg Céh rendezésében tartottak vitákat, felolvasószínházi előadásokat, munkabemutatókat. Minden évben megjelentettek egy drámakötetet is. Az idén újraszervezett POSZT-on azonban redukált programmal vettek részt a dramaturgok, és a Nyílt Fórum megújításán gondolkodtak.

hevesi.jpg                      Hevesi Sándor Színház

Az a döntés született, hogy - élve a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház által felkínált lehetőséggel - a rendezvény visszaköltözik Zalaegerszegre. Drámapályázatot hirdettek, és a beérkezett munkákból most kiválasztották azokat, amelyekkel a Nyílt Fórumon dolgoznak majd.

A Színházi Dramaturgok Céhe a döntésről az alábbi közleményt jelentette meg honlapján:

A megújult Nyílt Fórum drámafejlesztési programjának részvevőiről kétlépcsős válogatás után született meg a döntés. A következő, 2017. január 5-e és 8-a között Zalaegerszegen tartandó fordulón Bán Zsófia, Fazekas Máté, Fridl Viktória, Kovács Dominik és Kovács Viktor, Kucsov Borisz, Maros András, Szilágyi Eszter Anna és Znajkay Zsófia vesznek részt színdarabjaikkal.

A dramaturgokból, kritikusokból, rendezőkből és színészekből álló szakmai stáb plenáris üléseken együttesen tárgyalja a darabokat, azok tendenciáit, sajátosságait, illetve kisebb csoportokban egyenként véleményezik a darabokat a szerzők számára. Január 8-án, vasárnap a nyolc darab jeleneteiből a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának közreműködésével tartunk felolvasást.

A szerzőkkel közös műhelymunka és felolvasó-színházi program márciusban Debrecenben, a Deszka Fesztiválon folytatódik. A második körbe jutott, de a programból ezúttal kimaradt tizenhat szerzőnek nyílt nap formájában, Budapesten lesz lehetősége a drámákkal kapcsolatos észrevételek begyűjtésére. 

(Forrás: szinhaz.hu; dramaturg.hu)

süti beállítások módosítása