„A Szkéné Színház helyzete minden szempontból bizakodásra ad okot”

A színház vezetése közleményben reagált a ma megjelent hírekre, amelyek szerint a Szkéné helyzete bizonytalanná vált a Budapesti Műszaki Egyetem épületében.

Ahogy arról több lap is beszámolt, a Szkéné Színház a díszterem kibővítése miatt lett volna útban. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora szerint a Műegyetem díszterme messze nem hasonlít Hauszmann Alajos eredeti terveire, amely jóval nagyobb belmagassággal számolt. Ha a Szkéné jelenlegi terét is használatba vennék, összenyithatóvá válna a teátrumrész és a díszterem, amely így visszanyerné eredeti hangulatát.

szkene.jpg                                     Szkéné Színház

Németh Ádám, a Szkéné ügyvezető igazgatója reagált közleményben a sajtóhírekre:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szkéné Színházat üzemeltető Nonprofit Kft. együttműködése a kezdetektől fogva kiváló, a BME a szükséges mértékben támogatja a Szkénét, hogy továbbra is meghatározó és egyedi színfoltja lehessen a magyar színházi szférának.

A Szkéné Színháznak is helyet adó BME Központi épülete azonban műemléki védettséget élvez és részben ennek köszönhetően évek óta folyik az épület eredeti állapotának visszaállítása. A koncepciónak a része az épület Dísztermének a helyreállítása, ami érinti a színházat is. A Szkéné Színház tere valójában a Díszterem korábbi felső részébe utólagosan beépített födém révén került kialakításra, ha visszaállításra kerül a terem eredeti belmagassága, akkor a Szkénének is költöznie kell.

Az elmúlt években több alkalommal megvizsgálta ennek a lehetőségét a BME, de minden alkalommal a színház aktuális vezetőjének a bevonásával történtek az egyeztetések, melyek során az Egyetem kifejezte elköteleződöttségét a Szkéné Színház értékeinek megóvása kapcsán. Egyúttal kifejezte azon szándékát is, hogy a Díszterem helyreállítása együtt jár a Szkéné új helyének biztosításával is, akár a jelenleginél jobb, színházi működésre alkalmasabb körülmények mellett. A lehetséges helyszínek tekintetében is több verzió felmerült már, amelyek megnyugtatóan rendeznék az esetlegesen felmerülő helyzetet, amennyiben mégis sor kerülne a tervezett felújításra a jövőben.

A Szkéné Színház helyzete és léte továbbra is minden szempontból bizakodásra ad okot.

Budapest, 2016. november 29.

Németh Ádám

ügyvezető

Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft.        

süti beállítások módosítása