Jordán Tamás élete - tétre, helyre, befutóra

Hátrametszés címmel jelenik meg Jordán Tamás önéletrajzi kötete, amelynek bemutatóját december 5-én tartják. A szerzővel a kötet szerkesztője, Sebő Ferenc beszélget.

Az Életem - tére, helyre, befutóra alcímet viselő kötetből megtudhatjuk, hogyan lesz egy szorongó, mindentől rettegő kisfiúból mérnök, aztán színész az Egyetemi Színpadon, a 25. Színházban, Kaposvárott, majd színházigazgató a Merlinben, a Nemzetiben és végül Szombathelyen. Erről mesél sok humorral a Hátrametszés.

 

"Tanúja voltam Tamás keservesen megszenvedett művészi útjának, amíg ezekig a magaslatokig eljutott. Ebben a könyvben beszámol arról a sok gátlásról, amelyet le kellett küzdenie, hogy színésszé váljon. Tamás épp annyira mérnökember, mint amilyen nagy játékmester, s mindamellett jó humorú (ez írásából is kiderül), emberszerető és tudatos előadóművész. Nagy megtiszteltetésként ért, hogy engem kért fel könyve megírásának segítésére szerkesztésére. Örömmel vállaltam el, mert történetének ismeretében bátran mondhatom, hogy az sokkal több, mint egy színész életének krónikája. Írása olyan bölcs élettapasztalatok gyűjteménye, amelyből mindannyian sokat meríthetünk, műszakiak, civilek és művészek egyaránt” - írta a kötet ajánlójában Sebő Ferenc.

portre_all_vag.JPG(Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Simon István, akivel hosszú évekig együtt szervezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót, egy levélben így írt Jordán Tamásnak a kéziratról: "Csak felsőfokon tudok beszélni a könyvről, annak stílusáról, összefogottságáról! Kiváló! Nemcsak rólad szól, hanem egy kórkép a XX. század utolsó harmadának, a XXI. század elejének színházi életéről, annak csatáiról, szépségeiről, vitáiról, mindez a te életednek, művészi pályádnak tükrében. S ez a tükör hiteles, hiszen te magad vetkőzöl pőrére és söpröd ki a szőnyeg alól a kellemetlen, sokszor fájó, feledésre szánt történeteket. Számomra döbbenetes az a kitárulkozás, ahogy döntéseid helyességében kételkedve, önmarcangolva, sok-sok öniróniával s nem kevés humorral mutatod fel nekünk Jordán Tamást!"

A könyvbemutatót az Alexandra Pódiumon tartják (1055 Budapest, Nyugati tér 7.), 2016. december 5-én 17 órakor. 

(Forrás: Alexandra Könyvkiadó)

süti beállítások módosítása