Gyöngyössy Katalin vehette át az MMA Színházművészeti-díját

A Magyar Művészeti Akadémia december 5-ei közgyűlésén tagozati díjakat adtak át, többek között Gyöngyössy Katalin színművésznek. Az elismerés 1 millió forinttal jár.

A Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait évente egy alkalommal ítéli oda a köztestület, tagozatonként egy-egy személynek. Az idei díjazottak: Alföldyné Dobozi Eszter költő – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díját; Bántainé Sípos Éva zenetanár – a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díját; Bárd Johanna grafikusművész – a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díját; Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus – Dr. Erdélyi Zsuzsanna-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díját; Gyöngyössy Katalin színművész – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díját; Kelemen Károly festőművész, szobrászművész – a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díját; Kilián István irodalomtörténész – Cs. Szabó László-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díját; Szilágyi Lenke fotóművész – Szőts István-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díját és Szövényi István építész – a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díját kapta.

gyongyossy_katalin_hungarotop.jpg                           Gyöngyössy Katalin (forrás: Hongarotop / Fidelio)

Jászai Mari-díjas, érdemes művész. 1963–1969 között a Szolnoki Szigligeti Színház színésze volt. 1969–1970 között a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. 1970–1972 között a József Attila Színháznál szerepelt. 1972–1978 között újra a Miskolci Nemzeti Színház, 1979–1981 között pedig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1981 óta a győri színház tagja, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja. Kiemelkedő, aktívan dolgozó művésze társulatának, aki biztos, értékmutató személyiségével meghatározó, példaértékű munkájával a vidéki színjátszás kiváló színésznője” – olvasható Gyöngyössy Katalin díjának indoklása a testület közleményében.

Köszöntőjében dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár méltatta a kormányzat és az MMA együttműködését, ezután előterjesztéseket fogadott el a közgyűlés a köztestület munkájáról, valamint az alapszabály módosításáról. A közgyűlést a 2017. évre vonatkozó programokról, feladatokról szóló tájékoztató zárta.

(Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)

süti beállítások módosítása