„Lia ízig vérig nő, vele nem nehéz pasinak lenni”

A Rózsavölgyi Szalon új bemutatójában Pokorny Lia négy szerepet játszik. Ő és játszótársa, Őze Áron a közös munkáról és a szerephez való viszonyukról beszéltek.

December közepén mutatja be a Rózsavölgyi Szalon Neil LaBute Valami csajok című komédiáját, amelyben Pokorny Lia négy szerepet is alakít. Partnere Őze Áron, az előadást Németh Kristóf rendezi. Pokorny Lia és Őze Áron mesél arról, milyen első alkalommal együtt dolgozni, hogyan tudnak a személyes történeteikből építkezni. Pokorny Lia azt is elmondja, hogyan működik benne a négy szerep a játék során.

csajok_1_eder_vera.jpg                 Őze Áron és Pokorny Lia az előadás imázsfotóján (fotók: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban, de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… - szól a történet nagyvonalakban:

Tulajdonképpen olyan, mintha egy-egy szerep négy különböző részem lenne. Úgy egészítik ki egymást ezek a nők, hogy hiába van egyikük a színpadon, a másik három akkor is dolgozik bennem. Ez egy eléggé furcsa, tudathasadásos állapot” – mondja el Pokorny Lia a Fideliónak adott interjúban a négy szerep kapcsán.

Arról is beszél, hogyan zajlanak az előadásban a találkozások: „A férfi úgy találkozik a nőkkel, ahogy az életében is jöttek egymás után. Egyszer csak ott áll előtte az, ami hiányzott neki, de aztán másban lesz hiánya, ezért jön a következő, aki pont azt a hiány elégíti ki. Mindig az az igazi, aki éppen van, általa éli meg a boldogságot, de amint tanulnia kellene a kapcsolatból, az máris terhessé válik”.

csajok_3.jpg

Őze Áron a vele készült interjúban sokkal kritikusabban ítéli meg a férfi nemet: „Alapvetően nem vagyok odáig a saját nememtől, kritikus szemmel nézem a férfiakat és magamat is. A teremtés koronájának tartja magát a férfi, közben gyáva, határozatlan, következetlen és hiú”.

A próbákra mindketten saját személyes történeteikből építkeztek. Őze Áron mint mondja, nem tanult újat a párkapcsolatokról, mivel sok mindenen keresztül ment már élte során, de éppen ezért „mindannyian nagyon értjük ezeket a helyzeteket, és felhasználjuk a szerepformálás során”.  Pokorny Lia arról is mesél, menyire másként rezonál egy-egy történetre egy féri és egy nő: „Érdekes volt megfigyelni, hogy egy-egy mondat mit indított el bennünk. Ami mellett mondjuk én elsiklottam női szemmel, annak a fiúk, Áron és Kristóf számára nagyon is volt jelentősége, vagy éppen fordítva”.

csajok_2.jpg

A közös munka mindkettőjük számára valódi találkozás volt. „Egymásra vagyunk utalva ebben az intim, érzelmes, őszinte játékban, amit csak akkor lehet megcsinálni, ha biztonságban érzed magad a partnereddel. Ha működik a kémia. Áronnal belenézünk egymás szemébe, és tökéletesen értjük a kis hátsó félmondatokat, a másik gondolatait. Megnyugtató érzés, hogy tudunk egymásba kapaszkodni, egymásból építkezni” – mondta el Pokorny Lia. Őze Áron sem látja ezt másként: „Liával eddig elkerültük egymást, soha nem léptünk fel együtt, de az első másodperctől kezdve nagy cinkosságot véltünk felfedezni, jól értjük egymást, egy nyelvet beszélünk. Lia  ízig vérig nő, vele nem nehéz pasinak lenni” - meséli.

Pokorny Lia a Centrál Színház társulatának tagja, de játszik az anyaszínházán kívül is. Az Átriumban a Pillanatfelvételben szerepel, és tavasztól Az eastwicki boszorkányokat próbálja a Játékszínben. Hogy mit gondol erről Puskás Tamás, a Centrál igazgatója? „Azt mondta, nyugodtan kalandozzak más színházakban, de aztán menjek haza”.

A Fidelión megjelent interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

süti beállítások módosítása