Hat bemutatóval kezdi a jövő évet a Nemzeti Táncszínház

Mesejátékot, táncdrámát, néptánc alapú táncszínházi előadást és egy könnyedebb műfajú zenés-táncos darabot is kínál a nézőknek.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Kármen című új darabját Bizet operája ihlette, azonban az ő történetük nem Sevillában játszódik, hanem Magyarországon a jelenben. Dunaújváros után január 18-án, Budapesten láthatja a közönség Kármen történetét, a lányét, aki szabadnak született és úgy is hal meg.

karmen_ori_gyrgy.JPGKármen (fotó: Őri György)

Ugyanezen a napon a Müpában látható a  Bozsik Yvette Társulat gyermekekre kalibrált darabja, amely Carlo Collodi 1883-ban kiadott Pinokkiója kalandjait állítja táncszínpadra. Bozsik Yvette újra elővette kedvenc műfaját, a commedia de’l arte-ot, amely egyszerre furfangos és vidám, miközben tragikus és veszélyes is egyben. A Pinokkióban, mint az ajánlásban olvasható, minden benne van, ami egy jó gyermek táncelőadáshoz kell: remek főszereplő karakteres mozgással, a macska és a róka gonosz, de vicces karakterek, szép bábok, félelmetes, de lágyszívű óriás, bájos tündér, vadóc fiúkarakter, és izgalom, amikor szamárrá változik a két főszereplő.

pinokkio_all_nagy_ok.JPGA Prágai Konzervatórium Táncközpontjának felső évfolyamos diákjaiból álló Ballet Prague Junior érkezik január 19-én Budapestre és a Magyar Balett Színházzal közös estre készül. A két részből álló Budapest-Prága „Tánchíd” című produkcióban Egerházi Attila koreográfiái mellett a belga Samuel Delvaux művét is láthatják a nézők.

Memento címmel táncszínházi előadásra készül a Duna Művészegyüttes a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére, amelyet január 27-én mutatnak be a Várkert Bazárban. A magyar néptánc elemekből táplálkozó kortárs és modern elemeket is tartalmazó táncmű egy állapotrajz, mely a fogvatartottak megnyomorított belső világát tárja a néző elé, mindezt autentikus és világzenei elemeket is tartalmazó magyar népzenével átitatva – olvasható az előadás felvezető szövegében.  

A könnyedebb műfajok kedvelőinek Pirók Zsófia és a Melodika Project zenészei kínálják a Táncmelodikák című előadást, ahol többféle zenei stílus és a flamenco tánc fuzionál, mint például a jazz, a reggae, vagy a tangó ismert dallamai, amelyek mai értelmezést nyernek a flamenco gyökerű koreográfiákban. Az előadás január 29-én látható a Várkert Bazárban.  

tancmelodiaa_huisz_istvan.JPGTáncmelodikák (fotó: Huisz István)

A Nemzeti Táncszínház a Pécsi Balett új darabjával, a Tűzmadár című táncjátékkal zárja a januárt. Az eredeti darab a 1910-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott, és azonnal meghozta a világhírt a fiatal Sztravinszkij számára, aki a táncjátékból később zenekari szvitet komponált. Molnár Zsolt koreográfiájában négy táncművész táncolja el a történetet.

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)

süti beállítások módosítása