Pilinszky János Szegeden és Budapesten

A Homo Ludens Project alkotóközösség december 15-én Szegeden és 17-én Budapesten, dupla premierrel mutatja be KZ-oratórium című színházi előadását.

Az előadás Pilinszky János azonos című művéből készült, és a Homo Ludens Project valamint a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójaként jön létre.

Öregasszony, Kisfiú, R.M. 
Koncentrációs táborban élnek. Pilinszky János költői lágerében. Szerencsére mi, XXI. századi emberek, most nem ott lakunk. Valaki kissé zártan, valaki kissé magányosan, fogyasztva, gyűlölködve, de legalább szögesdrót és gázkamra nélkül. Ha emlékezni akarunk, képeket nézünk a borzalomról, moziba vagy jelen esetben színházba járunk, hogy ott nézzünk farkasszemet a vagonokba zárt kiáltással
”- állítja az előadás felvezetője.

homo_1.JPGKZ-oratórium (forrás: Homo Ludens Project)

Majd a kérdéseit is felteszi: „Te elképzelnéd, milyen lehet egy lágerben? Vagy inkább legyen, tegyék elém a látványt, szembesülök és megpróbálok vele együtt élni valahogy? Vagy egyszerűen már a gondolatra rázárnád az ajtót? 
Te keresnél közös kapcsolódási pontot a mai társadalom és szögesdrót tépte magány között? Mit jelent számodra e botrányos szentség? Milyen lehet, amikor összekulcsolódik a költői színház a valóság rettenetével? Mit jelenthet ma a halállal való összebámulás? Mit akarhat szerinted egy elnyűtt, csont és bőr, alig pislákoló test a ma emberétől?

Az előadás rendezője Benkő Imola Orsolya, zenéjét Gyüdi Eszter jegyzi. A főbb szerepekben Kállai Ákos, Frank Tímea és Szilágyi Szabolcs lép színpadra benne.

homo_2.JPGKZ-oratórium (forrás: Homo Ludens Project)

A KZ-oratórium december 15-én a szegedi ZUG színház és művészeti tetthelyen (Szeged, Gyertyámos utca 4.), december 17-én a budapesti Patyolat//PRÓBAüzemben látható. Mindkét alkalommal este 7 órai kezdettel.

További információk a szegedi bemutatóról itt, a budapesti előadásról itt található.

(Forrás: Homo Ludens Project)

süti beállítások módosítása