Tel-Avivban a Vígszínház társulata

A Találkozás kínai vendégszereplése után most a Vígszínház Az élet mint olyan című előadása kelt útra. A Nemzetközi Hanoch Levin Fesztiválon, Izraelben vendégeskedik.  

Hanoch Levin Az élet mint olyan című darabja 2006 decembere óta szerepel a Vígszínház Házi Színpadán, Parti Nagy Lajos átiratában és Ilan Eldad rendezésében. Az előadás főszerepeit Kútvölgyi Erzsébet és Kern András alakítja.

A nemzetközi fesztivált december 1. és 22. között rendezik meg Tel-Avivban. A magyar produkció pénteken és szombaton látható a tel-avivi Cameri Színházban.

az_elet_jo.jpg                                             Kutvölgyi Erzsébet és Kern András (forrás: Vígszínház)

Hanoch Levin az izreali drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövid élete alatt intenzíven alkotott: 57 évig élt, 56 színdarabot írt, ezen kívül dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések őrzik nevét. Az író közéleti tevékenysége is kiemelkedő volt.

Hanoch Levin színpadi műveit világszerte sikerrel játsszák. Darabjai között tragédia, komédia, politikai és társadalmi szatíra is megtalálható. Méltatói színdarabjainak egyszerre szenvedélyes és melankolikus atmoszféráját, a költői és a drámai nyelvet ötvöző stílusát, a kisemberek iránti érzékenységét és hol finom, ironikus, hol metsző humorát emelik ki. A szerzőnek kiváló érzéke volt az egész nemzetet érintő problémák bemutatására, egyik elemzője „Izrael lelkiismeretének” nevezte – áll a Vígszínház közleményében.

Ami pedig az előadás tartalmát illeti: „Békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi duplaágyban. Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus - gondolja - és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki - most is! - ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve előbbi halálfélelméről leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás...” - olvasható a színlapon.

(Forrás: MTI, Vígszínház)

süti beállítások módosítása