Társadalmi kérdésekről kedvezménnyel - Pályázat

A Mentőcsónak Egység pályázatot hirdet középiskolai osztályok számára színházi előadásokon való kedvezményes részvételre.

A Mentőcsónak fiatal közönségnek szóló színházi előadásaiban aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál. A témák között szerepel az előítéletesség, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a hajléktalanság témája, a menekültkérdés illetve ahhoz kapcsolódóan demokratikus alapvetések, vagy épp a tehetségek magyarországi sorsa.

szociopoly_domolky_daniel.jpg                            Szociopoly (fotó: Dömölky Dániel)

Fontosnak tartják, hogy a hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni előítéletességet színházi eszközök segítségével is csökkentsék, s így a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőkben, különösen a fiatalokban. Minden előadás esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Előadásaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a résztvevőket. Hisznek benne, hogy ez a tevékenység, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat.

A rasszizmus visszaszorítása érdekében született Újvilág (rendező: Pass Andrea) kapta a VIII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték (rendező: Fábián Gábor) pedig a VIII. Kaposvári Assitej Biennálén a legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat nyerte el.

hajlek.jpgCím nélkül (forrás: Mentőcsónak Egység)

A POLGÁR ALAPÍTVÁNY AZ ESÉLYEKÉRT támogatásának köszönhetően várják olyan osztályok jelentkezését, akik szívesen vennének részt nézőként a Mentőcsónak előadásain. Fővárosi iskolák mellett kiemelten várják olyan vidéki iskolák jelentkezését is, akik nehezebben juthatnak hozzá színházi, osztályterem színházi előadásokhoz. A támogatásnak köszönhetően a Jurányi Házban tartott előadások esetében kedvezményes jegyekre, és vidéki iskolák útiköltség támogatásra is pályázhatnak. Az osztályterem színházi előadások ára átlagosan nettó 150.000 Ft – ebben az esetben  az előadások kedvezményes árú meghívására lehet pályázni. A pályázatban kérik megjelölni, milyen összeggel tud az iskola hozzájárulni az előadás költségeihez, 0 - 60.000 Ft között.

A pályázatra a jelentkezés folyamatos, a jelentkezéseket beérkezési sorrendben bírálják el, és az előadásokat a Mentőcsónak kapacitásához mérten folyamatosan teljesítik 2017 januárjától júniusáig. Egy iskola több előadásra is pályázhat.

Az előadásokat 16 éves kortól ajánlják.

Osztályterem színházi előadások – az előadások iskolába történő meghívására lehet pályázni egy-egy osztály számára:

Szociopoly - r: Fábián Gábor – színházi társasjáték a magyarországi mélyszegénységről

Cím nélkül - r: Boross Martin – színházi társasjáték a hajléktalanságról

LifeDealer (előkészületben, 2017 áprilistól elérhető) - r: Bodó Viktor – az addikció, alkohol- és drogfüggőség témájában

Előadások a Jurányi Házban – 500 Ft-os diákjegyre lehet pályázni / vidéki iskolák útiköltség támogatásra is pályázhatnak:

Pokolra kell annak menni - a Mentőcsónak diákcsoportjának előadása, r: Pass Andrea – a tehetség sorsa Magyarországon

Újvilág - r: Pass Andrea – a fiatalok radikalizálódásáról, az előadást játékos feldolgozó drámafoglalkozás követi

Menekülj okosan - r: Fábián Gábor – színházi társasjáték a menekültkérdés kapcsán alapvető emberi jogi dilemmákról

A vezér (előkészületben, 2017 májustól elérhető) - r: Pass Andrea – a demokrácia kérdéseiről

A pályázathoz adatlap innen tölthető le, és a trifonovdora@mentocsonak.com email címre kell elküldeni.

(Forrás: Mentőcsónak Egység)

süti beállítások módosítása