A cigányfiú esete a rokkanttal, avagy Életrevalók a Játékszínben

Februárban mutatják be az Életrevalók című film színpadi adaptációját. Hirtling István színész és Horgas Ádám rendező mesélnek a kihívásokról és az előadás mondanivalójáról.

Biztos sokan látták a francia vígjátékot, a rossz környékről származó fiatal, fekete férfi és a tolószékében mozdulatlanságra kárhoztatott milliomos minden pátosztól mentes, mégis szívet-lelket megmozgató, szellemes történetét. Horgas Ádám ezt a történetet írta színpadra, maga rendezi és a zenéjéért is ő felel. Az olvasópróbával a héten megkezdődött a felkészülés a februári bemutatóra a Játékszínben.

Az előadásban a tolószékes férfit Hirtling István játssza, aki először szerepel a Játékszínben, partnere Vadász Gábor lesz, akit Horgas Ádám ajánlott a szerepre. Együtt dolgoztak korábban a békéscsabai Jókai Színházban.

elet_1.jpgHirtling István és Zsurzs Kati az olvasópróbán (forrás: Játékszín)

Horgas Ádám elmondta, hogy maga is izgalommal várta a próbák kezdetét, örül, hogy a régi-új csapattal dolgozhat együtt. Ám arról is szót ejtett, hogy az Életrevalók színpadi adaptálása nem egyszerű feladat.

„Nagyon sok minden, amit a film nagyvonalúbb dramaturgiával kezelhet, hiszen a képek megsegítik, filmes eszközeink híján a színpadon nem él meg. A koncepcióm fontos eleme, hogy a háttértörténeteket is jelenítsük meg. Szereplőket is összevontam, hogy kevesebb színésszel is eljátszhassuk. Nehézség például az olyan filmes jelenetek színpadra vitele, mint az autósüldözés vagy az ejtőernyőzés. Abban biztos voltam, hogy az afro-amerikai szálat elvetem, hiszen nálunk ez nem arról szólna, mint Franciaországban, viszont Driss karakterével – aki a mi előadásunkba cigányfiú lesz – igyekeztem a roma kultúrát beépíteni. 

elet_3.JPGHorgas Ádám (szemben)

A látásmód képi világának kifejezéséhez rátaláltam az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájára, ahol hátrányos helyzetű és cigány fiatalokat próbálnak a művészet, a festészet eszközeivel segíteni, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba. Az itt született alkotások annyira magával ragadóan fejezik ki a világképüket, hogy segítségükkel láttatni tudok egy igazán kalandos, mitikus, autentikus vonalat. Olyannyira, hogy még díszletelemenként is használjuk ezeket. A történet számomra olyan, mint egy népmese, a legkisebb szegény fiú sztorija, akinek sikerül egy különleges ember barátságának segítségével kitörnie a nyomorból.

Hirtling István alakítja a főszereplő Philippe-et, aki nyaktól lábig béna, és huszonnégy órás, bentlakásos ápolót keres.

Óriási bizalom van bennem Horgas Ádám rendező felé, és várom a közös munkát Vadász Gáborral is. Ez egy csodás történet, és nagy kihívás lesz számomra eljátszani Philippe-et, aki kerekesszékben él, már csak azért is, mert alapvetően izgő-mozgó színész vagyok. Ehhez a problémához már segítséget is ajánlottak, valószínűleg a Pető Intézet könnyíti meg számomra a dolgok technikai elsajátítását.

elet_2.jpgSzőlöskei Tímea és Klem Viktor

A legfontosabbnak mégis azt tartom, ha elsőre talán kicsit közhelyes is, hogy úgy a fogyatékkal, mint a mélyszegénységben élők társadalmi integrációját is elősegítsük az Életrevalók bemutatásával. Azt sem tudom, hogy ebben a rohanó életben képesek vagyunk-e segíteni másokon, vagy egyáltalán belegondolni abba, hogy emberek milyen terhekkel élik az életüket. Nem árt, ha a színház eszközeivel időnként erre is rávilágítunk. Akik eljönnek megnézni az előadást, remélem, jól fognak szórakozni, nevetnek is, ám ha kimennek a körútra az előadás után, és meglátnak egy fogyatékkal élő embert, talán eszükbe jut az előadás egy-egy pillanata is” – foglalta össze Hirtling István.

Hirtling Istvén és Vadász Gábor mellett Zsurzs Kati, Szőlöskei Tímea, Kovács Dézi, Klem Viktor és Szirtes Balázs szerepelnek az előadásban. Az Életrevalókat február 4-én mutatja be a Játékszín.

(Forrás: Játékszín)

süti beállítások módosítása