Szentivánéji álom és szexkomédia a Vígben és a Pestiben

A Vígszínház és a Pesti Színház két februári bemutatója is Szent Iván Éjjelén játszódik. Kovács D. Dániel először rendez a Vígszínház nagyszínpadán.

Szerelmi praktikák az év legrövidebb és legkülönösebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén, amikor bármi megtörténhet - szól a két előadás közös mottója.  

Az előadások olvasópróbáit már megtartották, Shakespeare Szentivánéji álom című darabja február 25-től látható a Vígben, Kovács D. Dániel rendezésében, Woody Allen Szentivánéji szexkomédiáját február 24-től játsszák a Pestiben az orosz Aleksandr Bargman rendezésében. Mint írják, már csak a címek miatt is nagy lehet a kalamajka: a Szentivánéji álom a Vígben, a Szentivánéji szexkomédia a Pestiben látható.

Ami a Szentivánéji szexkomédiát illeti: három pár, egy vidéki nyaraló, Szent Iván éji őrület – na és persze Woody Allen utánozhatatlan humora.

szentiv_szexok.jpg                                              Seress Zoltán az előadás imázsfotóján (forrás: Vígszínház)

Andrew, a bogaras feltaláló, azaz Seress Zoltán és kissé boldogtalan felesége, Adrian, azaz Hegyi Barbara szentivánéji hosszú hétvégére fogadják barátaikat. Leopold professzor, vagyis Kern András arra készül, hogy feleségül vegye a vonzó Arielt, azaz Péter Katát, akinek egykor kapcsolata volt Andrew-val, aki persze mindent tagad. Maxwell, a nőcsábász orvos szerepében Telekes Péter is megérkezik, oldalán friss szerzeményével, a pokolian csinos ápolónővel, Dulcyval, vagyis Bata Évával. Elszabadulnak az érzelmek – Woody Allen varázsütésére, egy igazán szellemes és fülledt erotikájú színházi estét ígérve – áll a felvezetésben.

És ami a Szentivánéji álmot: A szerelem, az erotikától izzó vágy, a megcsalt érzelmek és a kitartó hűség örök témái nemcsak az életnek, hanem a színháznak is. Az év legrövidebb éjszakája Szent Iván éje, amikor a régi hiedelmek szerint bármi megtörténhet, a kívánságok valóra válnak, a szerelmesek egymásra találnak. A Szentivánéji álom helyszíne egy titokzatos erdő, ahol a fiatalok űzik egymást – össze-vissza keveredve –, hogy a végén, egy kis varázslat segítségével mindenki a maga párja mellett kössön ki – olvasható az előadás felvezetőjében.

A varázslat folytatódik, amikor Eszenyi Enikő mint Puck kerít negyven perc alatt övet a Föld körül, és eközben Stohl András a színháztörténet leghíresebb átváltozásán megy keresztül. A gyáva Oroszlán szerepében Hegedűs D. Géza, Thiszbéként Fesztbaum Béla, Hermiaként és Helénaként a Vígszínház két fiatalja, Szilágyi Csenge és Bach Kata látható.

A Vígszínház az idei évadban a Szentivánéji álommal folytatja Shakespeare ciklusát. A darab színpadi változatát Nádasdy Ádám fordítása alapján Závada Péter készítette.

(Forrás: Vígszínház)

süti beállítások módosítása