Meghalt Gábor Zsazsa

Kilencvenkilenc éves korában szívinfarktusban elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva.

Munkásságát Golden Globe-díjjal is elismerték. Színészi alakításain kívül magánélete is gyakran reflektorfénybe került. Összesen kilenc alkalommal ment férjhez: először 20, legutoljára 69 évesen.

Ed Lozzi, a színésznőről publikáló újságíró közölte a Los Angeles-i portállal, hogy Gábor Zsazsa vasárnap halt meg otthonában. Ezt később megerősítette férje, Frederic von Anhalt, aki szerint felesége szívinfarktusban halt meg.

zsazsa5_ljos_gyorgy_mti.jpg             Gábor Zsazsa Bábolnán (fotó: Lajos György / MTI)

Gábor Zsazsa – eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották.

A háború elől menekülve, 1941-ben utazott anyjával és húgaival az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez.

Hírnevét nem annyira filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Gábor Zsazsát 2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát. Az utóbbi években állandó ápolásra szorult.

Egy okos lánynak nem probléma a férfi, hanem megoldás” – vallotta. Eszerint élt, s egyre vagyonosabb lett, ahogy mondta, „Nagyon jó vagyok háztartásban, ha elhagyok egy férfit, mindig megtartom a házát”. „Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat” – e mondása pedig bekerült a 20. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe.

A Hollywood Walk of Fame-en, azaz a hollywoodi hírességek sétányán is csillagot kapott Gábor Zsazsa 1917. február 6-án született, másfél hónap múlva ünnepelte volna 100. születésnapját.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása