Színház a töltött káposzta és a bejgli közé - I. rész

A-tól K-ig a budapesti színházak ajánlatai, azok számára, akik karácsonykor is szeretnének színházat látni.

Átrium Film-Színház / A diótörő és az egérkirály – december 25. 18 óra, december 26. 11, 15 és 18 óra

Volt egyszer egy Diótörő, akit megátkozott Egérfül asszonyság. Az átkot azonban feloldani csak egy módon lehet. Veszélyes úton, sötét helyeken és félelmetes birodalmakon át Marika és a Diótörő a Marcipán-palotába érkezik, amely fényes ugyan, de vajon biztonságos is?
A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja.
Az előadás teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint.

atrium_diotoro_dusa_gabor.jpg           A diótörő és az egérkirály   (fotó: Dusa Gábor)

Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója az előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak.


Átrium Film-Színház / Pukedli – december 26. 20 óra

Adott egy formalista világ pontosan behatárolt rendszerekkel, viselkedési sémákkal, kódolt gondolatokkal, ideákkal. Funkcionál. De nincs benne lényeg!
Adott egy Yvonne nevű lény. Aki szabad. Viszont ebben a világban nem funkcionál! De van benne valami lényegi.
Amikor a terheink súlya alatt összetörünk, egyetlen támaszunk a nevetés marad. A nevetés kiszabadít önmagunkból, s képessé tesz arra, hogy minden fájdalmas változástól függetlenül megőrizzük emberségünket.

pukedli1_hajmasipeter.jpgPukedli   (fotó: Hajmási Péter)

Witold Gombrowich darabját Blaskó Borbála rendezte. Yvonne-t ő maga alakítja, partnerei többek között Lábodi Ádám és Rovó Tamás.


Belvárosi Színház / Mindent Éváról – december 25. 19 óra

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál.

mindent_evarol_puskel_zsolt_fidelio.jpg         Mindent Éváról (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Az Orlai Produkciós Iroda előadását Pelsőczy Réka rendezte. A főbb szerepekben Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Egri Márta, Mészáros Máté és Bercsényi Péter látható.


Budapest Bábszínház / Diótörő – december 25. 10:30

A Stahlbaum-család karácsony estéjén Marika és Frici izgatottan várja az ünnepi ajándékokat. A család jó barátja, Dosselmeyer mester erre az alkalomra pompás várkastélyt készített. Frici egy játékegérrel ijesztgeti kishúgát. Drosselmeyer unokaöccse különös ajándékot hoz, egy diótörő babát...

dio_babszinhaz.jpg          Diótörő     (forrás: Port.hu)

Meczner János zenés pantomim- és bábjátékként alkalmazta színpadra a jól ismert karácsonyi történetet. A főbb szerepekben Hannus Zoltán / Teszárek Csaba, Bánky Ester / Pallai Mara, Ellinger Edina / Spiegl Anna és Sz. Nagy Mária látható. Az előadást  5 éves kortól ajánlja a teátrum.


Budapest Bábszínház / Marcipán cica meg az oroszlánság – december 26. 10:30

A kényes-fényes, kotnyeles Marcipán cica megtudja, hogy rokona az oroszlánnak. Királyi származása okán hódolatra szólítja fel a háziállatokat, majd világgá megy, hogy tisztázza származását. Eljut Afrikába, ahol a nagy rokont siralmas helyzetben találja...

Urbán Gyula rendezését a színház 4 éves kortól ajánlja.


Centrál Színház / Caveman – Ősember – december 25. 19 óra

cave.jpgA Caveman műfaja a Magyarországon ritka one man-show. Egy valósághű sztori mindennapjainkból. Főhősünk, egy családja mellől az utcára penderült negyvenes fickó, magyarázza a bizonyítványát: a magánemberként megélt, ám valamennyi férfitársára is kivetíthető konfliktusait. Az előadás fényt derít arra, hogy miért utálják a pasik, ha vesztesként állítják be őket a külvilág felé, mi okból rohan olykor a teremtés koronája boltról boltra új cuccokat felhajtani, vagy miért szorítkozik két férfi beszélgetése a focimeccsek eredményére és ér véget primitív szólamokkal? Ugyanakkor a nők lelkivilágába is roppant szórakoztató kirándulásra invitál a szerző.

Kállóy Molnár Péter előadásában látható Szántó Erika rendezése.


Centrál Színház / Francia rúdugrás – december 26. 15 és 19 óra

A szexuál-parapszichológus guruhoz egy viharos éjjelen két fiatal pár érkezik, hogy rendbe tegyék az omladozó kapcsolatukat. A keresztül-kasul bonyodalmas ötöshöz nemsokára egy vadító hatodik is kapcsolódik, így készen áll a szextett: és ez az együttes nem ismeri a kéziféket. Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma Szútra. Egy darab arról, amit még a chatszobában sem mersz megbeszélni, és talán még az is kiderül, hogy milyen küzdősport is az a francia rúdugrás.

francia_rud_teatrum_foto.jpg                     Francia rúdugrás (forrás: Teátrum Fotó)

Mohácsi István rendezésének főbb szereplői: Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi_Kiss László és Kovács Patrícia, illetve Fodor Annamária váltott szereposztásban.


Erkel Színház – Parázsfuvolácska – december 25. 11 óra

A gyerekek ezúttal Sarastro Cirkuszában izgulhatják végig Tamino herceg és Papageno történetét. Bohócok, akrobaták, légtornászok, késdobálók, tűznyelők, varázslók és Mozart halhatatlan dallamai... Akár a mesében! Ahogyan a színpad cirkuszi kavalkádjában a gyűlölség és a szeretet tüze fellángol, úgy árad a varázslat a nézőtérre és éleszt parazsat a nézők szívében...

parazsfuvolacska_puskel_zsolt_port_hu.jpgParázsfuvolácska (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

A több mint kétszázhúsz esztendeje töretlen népszerűségű darab kifejezetten a kisiskolás korosztály számára készült változata - Lackfi János verses szövegével, Toronykőy Attila rendezésében.


Játékszín / És már senki sem, avagy a Tíz kicsi néger – december 25. 15 és 19 óra

Magányos sziget az angliai partok mentén. Tíz ember érkezik. Egymás számára ismeretlenek, de hamar kiderül, van bennük valami nagyon is közös vonás. Mindegyikük múltjában ott egy sötét folt. És a feltételezett gyilkosok szépen, sorban áldozattá válnak. Agatha Christie, a krimi királynőjének legnépszerűbb írása már néhány évvel megjelenése után meghódította a színpadot. Ezt számos filmfeldolgozás követte. A történet végkifejlete, amit természetesen nem árulunk el, időnként új köntöst kapott, tehát aki jól ismeri a regényt, azt is érhetik meglepetések. De a kérdés örök és változatlan: Ki lehet a gyilkos?

tiz_kicsi_neger_puskel_zsolt_port_hu.jpg         És már senki sem, avagy a Tíz kicsi néger     (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Szirtes Tamás rendezésében többek között Gálvölgyi János, Benedek Miklós, Németh Kristóf, Hajdú István (Steve) és Lévay Viktória szerepel.


Játékszín / Nyolc nő – december 26. 15 és 19 óra

Robert Thomas "női darabja" egy igazi klasszikus krimi: a "gyilkos köztünk van". A hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. Ki lehet a gyilkos? Nyolcuk közül természetesen bárki. Esetünkben azonban nem érkezik meg a csavaros eszű detektív, hanem a nyolc nő együtt kezd hozzá a nyomozáshoz. Miközben a tragikus és kegyetlen igazság napvilágra kerül, az álarcok lehullnak, a képmutatók lelepleződnek.

nyolc_no_puskel.jpg          Nyolc nő       (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Hernádi Judit, Lévay Viktória, Erdélyi Tímea, Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati, Tóth Judit és Dobó Kata a szereplői Korcsmáros György rendezésének.  


József Attila Színház / Balfácánt vacsorára! – december 26. 19 óra

Végy egy milliomos könyvkiadót, deréknál vágd ketté hexensusszal, spékeld unatkozó feleséggel és misztikummal átitatott, excentrikus külsejű szeretővel! Hagyd főni levélben néhány órát, majd a fedőt levéve pirítsd zsírjára! Visszamaradt javát szűrd le futball-drukker adóellenőrrel, megszállott makettépítővel add meg savát-borsát, hogy a kétórás kulináris ütközet után feltálalhasd a Balfácánt vacsorára!

Kern András, Koltai Róbert és Vándor Éva játsszák a főbb szerepeket Valló Péter rendezésében.


József Attila Színház – Sóska, sült krumpli – december 26. 19:30

Szappan bosszúból kilopja Szomorúszájú zsebéből a sárga lapot, Művész eldugja, és a futballpályán a második félidőben elszabadulnak a nehézkedési erők. Három hősünket azonban ez érdekli a legkevésbé. Az ő személyes meccsük az öltözőben játszódik. Ami egyszerre édes is, sós is, kesernyés is, mint amilyen a sóska sült krumplival, feltét nélkül.

soska.jpgSóska, sült krumpli (forrás: Port.hu)

Egressy Zoltán darabját Bozsó Péterrel, Nemcsák Károllyal és Karácsonyi Zoltánnal állította színpadra Sas Tamás.


Katona Kamra / Mártírok – december 26. 19 óra

Benjamin először csak megtagadja, hogy részt vegyen az iskolai úszás oktatáson, később azonban egyre különösebben viselkedik. Az anyja azt gyanítja drogos, de valójában egészen másról van szó: Benjamin vallási fanatikussá vált. Egyre a Bibliát olvassa, és annak tanítását iskolatársai és tanárnője ellen fordítja. Az események kontrollálhatatlanná válnak...

martirok_7ora7.jpg                           Mártírok (forrás: 7óra7)

Benjámint Tasnádi Bence alakítja Dömötör András rendezésében. Játszótársai többek között Takátsy Péter, Ónodi Eszter, Nagy Ervin és Elek Ferenc.


Karinthy Színház / Olympia – december 25. 19 óra

A gyönyörű Orsolini hercegné, a gőgös Olympia és egy Kovács nevű, magyar huszárkapitány közötti kapcsolat miatt tűrhetetlen és sajnálatos botrány szele érinti meg a finom fürdőváros előkelő levegőjét. Megindul a Molnárnál mindig oly bravúros eltérítő-hadművelet. A szerelmeseknek válniuk kell. Mégpedig a legbrutálisabb módon.

olympia_puskel.jpg          Olympia (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Molnár Ferenc színművét Korcsmáros György állította színpadra, Szilágyi Tibor, Pásztor Erzsi, Balsai Mónika és Marton Róberttel a főbb szerepekben.


Karinthy Színház / Második nekifutás – december 26. 19 óra

Murray Schisgal amerikai író vígjátéka 1986-ban játszódik New-York-ban. Irving Berger sikeres idősödő üzletember, egy véletlen találkozás alkalmából beleszeret Dawba, egy szép fiatal lányba. A szerelem teljesen felborítja megszokott életét. 22 év házasság után, elhagyja feleségét és két gyerekét. Egy váratlan fordulattal beköltözik ifjú barátnője lakásába.
Szembesül ifjú szerelme és barátai életvitelével, melyet képtelen kezelni, és szinte
bohózati szituációkba keveredik.

masodik_nekifutas_puskel.jpg      Második nekifutás (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Szilágyi Tibor rendezésében a főszerepet ő maga játssza, partnerei Pápai Erika, Marton Róbert, Gerlits Réka és Baronits Gábor.


Kossuth Klub / Rögtönzött Szülői Értekezlet (Momentán Társulat) – december 26. 11 óra

Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Mi a pedagógus feladata? Mi a szülő feladata? A gyerek érdekében miként tudnánk jól és hatékonyan együttműködni? A rendhagyó szülői értekezletet Balatoni József, az élménypedagógiával okító "tetkós" történelem tanár tartja, aki az igen népszerű Jocó bácsi világa közösségi oldalán rengeteg szülő és diák tetszését nyerte már el.

rogtonzott.jpg        Rögtönzött Szülői Értekezlet (forrás: Port.hu)

(Forrás: Port.hu)

 

süti beállítások módosítása