Pukedli - Performansz az Átrium Film-Színház Kávézójában

Blaskó Borbála állítja színpadra a Pukedli című performanszot, Witold Gombrovicz: Yvonne, burgundi hercegnő című műve alapján.

Blaskó Borbála koreográfus, rendező Yvonne és Fülöp antagonisztikus kapcsolatára helyezi a hangsúlyt. Ezen belül is inkább Fülöp herceg személyiségjegyeinek alakulását követhetjük nyomon, melyhez Yvonne csak egy eszköz.

pukedli2_hajmasipeter.jpgLábodi Ádám a Pukedliben (fotó Hajmási Péter)

A rendező, aki Yvonne-t formálja meg az előadásban, elmesélte 7óra7-nek, hogy Yvonne és Fülöp „véletlenszerű találkozása nem várt szembesítéseket eredményez. A lázadás azon fajtája jelenik meg, amikor az egyén ösztönösen kiválik, önakarata szerint kirekesztődik egy adott közegből és csak sajátságos módon képes érvényre juttatni magát. Öntörvényű lényét senki és semmi nem korlátozhatja. Nem egységesíthetik, nem gyömöszölhetik az általános szokásokba, a középszer gyűrűjébe. Ehhez képest Fülöp, aki sokkal nagyobb hatalommal és pozíciója által látszólagos szabadsággal rendelkezik, mégis folytonos megalkuvásban éli az életét”.

blaskobori.jpgVajon az Yvonne-val való találkozása kapcsán ráeszmél, felismeri esendő mivoltát, azt a kivételes lehetőséget, melyben addigi életét hátrahagyva esélye adatik egy tisztább, méltóbb életre?! Vagy továbbra is a felszínen lubickoló, de olykor csak elevickélő „élet császára” marad?!”- ezek a kérdések foglalkoztatják Blaskó Borbálát.

(Blaskó Borbála - fotó: Forte Társulat)

Azt is elmesélte a rendező, hogy koreográfusként már többször dolgozott együtt a Fülöpöt alakító Lábodi Ádámmal a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, ahol mindketten a társulat tagjai. A közös munka során „kialakult a kölcsönös bizalom, aminek eredménye a most készülő Pukedli is. Testhezálló feladatnak és szerepnek gondolom ezt Ádám számára. Holott újdonságként most azzal is meg kell birkóznia, hogy prózai tudása mellett a mozdulataival is épp olyan erős kifejezéssel gyakorolhasson hatást és asszociatív gondolatokat is ébreszthessen, mint ahogy azt a dikciójával teszi”.

Szereplők: Blaskó Borbála, Lábodi Ádám, Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia, Szirmai Irén, Vida Emőke, Pásztor Richárd.

A bemutató december 26-án lesz az Átrium Film-Színházban.

Az Átrium Film-Színház és a Vörösmarty Színház koprodukciójában készült produkciót a következő évben Székesfehérváron is műsorra tűzik.

süti beállítások módosítása