Színház a töltött káposzta és a bejgli közé - II. rész

A Madách Színháztól a Vígszínházig a budapesti színházak ajánlatai, azok számára, akik karácsonykor is szeretnének színházat látni.

Előző cikkünkben a K-ig jutottunk, most az M-től folytatjuk a karácsonyi színházi kínálatot.

Madách Színház / Mary Poppins – december 26. 15 és 19 óra

Áll a bál a Banks család Cseresznyefa utcai otthonában. A ház urának felháborodására az elmúlt négy hónapban a két gyerek mellől hat dada szökött meg viharos tempóban. A legnagyobb zűrzavar közepette a semmiből egyszerre ott terem egy rendkívüli hölgy, bizonyos Mary Poppins. Elvállalja a gyerekek nevelését, sőt csodás változást hoz a család életébe. Mágikus erejével megragadja a szíveket és a Banks családban bűvös kalandok sora veszi kezdetét. A valóság mesévé válik, a mese pedig a valóság részévé...

 

mary.jpg                          Mary Poppins

Szirtes Tamás rendezésében Mary Poppinst Mahó Andrea, Oroszlán Szonja és Polyák Lilla játsszák váltott szereposztásban. George Banksként Csonka András, Sándor Dávid és Szente Vajk váltják egymást.

Magyar Állami Operaház / Diótörő – december 25. 11 óra, december 26. 11 és 18 óra

A klasszikus balett feldolgozás a Nemzeti Balett előadásában látható.

Maladype Színház / III. Richárd – december 26. 19 óra

Panel jut eszünkbe a darabról - III. Richárd - a diktátor. Élethalál ura. Despota. Abszolút önkényúr. Zsarnok. És soha nem az: mért lehet zsarnok, önkényúr, despota, élethalál ura, diktátor? Hogy válhat azzá? Ő ilyen meg ilyen, azért. Feltámad benne a vágy, fel akar kerülni a csúcsra. De az nagyon kevés lenne, hogy ő így dönt, és ezt akarja. Kellenek hozzá a többiek, akik ezt elősegítik. Nagyon aládolgoznak. Nem akkora formátumú emberek, mint Richárd, nem akkora ambícióval, de a maguk területén megtesznek mindent. Ők aládolgoznak, ő meg majd képviseli az érdekeiket. Valamit kapnak cserébe, ezt remélik.

Látjuk a csupasz érdekeket. Attól válik közüggyé, hogy mégiscsak nagyobb a felelősség, hogy nem egy lakásról van szó, hanem egy országról, ahol emberek élnek. Akik félnek, és akiket a félelem mozgat. Sunyítanak. Sunnyognak. Tele rossz tapasztalattal, ami szintén indok a nem cselekvésre. Mi ezzel tudunk azonosulni. Azt gondoljuk, hogy velünk nem történhet meg. Ne gondoljuk! Emberi viselkedésformákat látunk, amiből magunk számára is levonhatunk valami tanulságot, még ha nem követjük is, helytelen módon.

iii_richard_toldy.JPGIII. Richárd (fotó: Toldy Miklós)

Zsótér Sándor rendezésében Balázs Zoltán alakítja III. Richárdot. Játszótársai többek között Friedenthal Zoltán, Pallag Márton, Kádas József és Fila Balázs.

Magyar Színház / A muzsika hangja – december 25. 19 óra, december 26. 11 és 15 óra

Maria, az életvidám, folyton izgő-mozgó apácanövendék, bármennyire is igyekszik, nem igazán találja a helyét a zárdában. Lebbenékeny fiatalsága, szabadságvágya újabb és újabb kalandozásokra csábítja, s szívesebben tölti az idejét a környező hegyekben, mint a zárda falai között, ahol álmodozó természetével folyamatosan galibát okoz. Főnökasszonya ezért elszegődteti nevelőnőnek a szigorú von Trapp kapitány gyermekei mellé. A muzsika hangja a zenés színházi irodalom egyik legsikeresebb darabja, amelyből világhírű film is született, a benne szereplő dalok pedig egytől egyig slágerré váltak.

A musical Eperjes Károly rendezésében látható.

Müpa / Párizs éjjel – december 25. és 26. 19 óra

A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik, egész estés előadása. Az új produkció minden eddiginél mondénabb hangvételű, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. A Párizs Éjjel a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Művészetek Palotája és a társulat közös produkciója ezúttal a világhírű fotóművész, Brassai jellegzetes világából merít inspirációt.

parizs_ejjel_leko_tamas_ki.JPG Párizs éjjel (fotó: Lékó Tamás)

 

Az újcirkusz produkció rendezője Vági Bence.

Örkény Színház / Azt meséld el, Pista! – december 26. 19 óra

"Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené - olykor felállna - az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára" – mondta Bereményi Géza.

Örkény Istvánként Mácsai Pál jelenik meg, vesz egy lélegzetet és mesél.

Pesti Színház / A testőr – december 25. 14:30 és 19 óra

Az ünnepelt színész házaspár szalonjában vagyunk. A férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát; fél év nász után talán már meg is unta őt a felesége, a Színésznő - sőt, lehet, hogy az asszony már ki is szeretett belőle. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr, de hibátlannak tűnő ötletet talál ki: testőrnek öltözik, s így, a katonatiszt személyében kezd el udvarolni a saját nejének, illetve megpróbálja zavarba hozni, hűtlenségen kapni. El is kezdődik a nagy visszaszerző hadművelet, ám - ahogy az Molnár Ferencnél lenni szokott - nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy a Színész és a nézők sejtik...

testor.jpgA testőr

A Valló Péter által rendezett előadásban először szerepelt egy színpadon Kern András, Eszenyi Enikő és Stohl András.

Pesti Színház / A dzsungel könyve – december 26. 11 óra

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról - vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Hegedűs D. Géza rendezésében huszadik éve van műsoron a Geszti Péter-Dés László- Békés Pál alkotóhármas musicalje.

Pesti Színház / Audiencia – december 26. 19 óra

Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit.

audiencia_almasi_j_csaba.JPGAudiencia (fotó: Almási J. Csaba)

Valló Péter rendezésében Erzsébet királynőként Halász Judit látható, partnerei többek között Igó Éva, Fesztbaum Béla, Kerekes József és Hegedűs D. Géza.

Thália Színház / A hőstenor – december 26. 15 és 19 óra

A clevelandi operaházba világhírű olasz tenor érkezik Otello szerepére. Lázban ég miatta a város, zsibong körülötte a színház. Az igazgató és titkára, Max, joggal büszkék: a művész úr sztárallűrjeit bravúrosan kezelték, a magas rangú vendégek előtt fényes siker ígérkezik. Lélekben már az esti bankettre készülnek, ahol kiválóan lehet pezsgőzni és flörtölni, amikor beüt a krach. A nagy Tito Merelli helyére be kell ugrani, és az utolsó pillanatban a lámpalázas Max az egyetlen elérhető tenorista...Két Otello, két szoba, hét ajtó.

Ken Ludwig bohózatát Réthly Attila állította színpadra, Vida Péter, Tóth Eszter, Mikó István és Szervét Tibor főszereplésével.

Vígszínház / Óz, a csodák csodája – december 25. és 26. 11 és 15 óra

Dorothyt, a bájos kansasi lányt hatalmas tornádó ragadja el, és amint ájulatából fölébred, csodás, ismeretlen helyen találja magát kutyusával, Totóval. A kislány szeretne hazajutni a családjához, ám újabb és újabb fantasztikus kalandokba csöppen; végig kell mennie a sárga úton, megismerkedik Manóföld és Smaragdváros furcsa lakóival, legyőzendő ellenfelekkel találkozik, hogy végül új barátaival, a Bádogemberrel,az Oroszlánnal és a Madárijesztővel megérkezzen Óz, a nagy varázsló palotájának kapujához.

oz_toldy.JPGÓz, a csodák csodája (fotó: Toldy Miklós)

Marton László rendezésében zenés mesejátékként mutatta be a Vígszínház a meseklasszikust. Dorothyként Szilágyi Csenge látható, Hunkot, a madárijesztőt Telekes Péter, Hickoryt, a bádogembert Wunderlich József és Zekét, a gyáva oroszlánt Csapó Attila alakítja. A Vígszínház kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánja az előadást.

Vígszínház / A léggömb elrepül – december 25. 19:30

A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est, egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja. Éljük bármelyik életszakaszunkat, legyen a dalunk boldog vagy szomorú, álljunk rivaldafényben, vagy kacsintson ránk az elmúlás, Kosztolányi írásai arra tanítanak, hogy nyitott szívvel, gyermekségünket megőrizve és érzékenyen az élet apró dolgainak költészete iránt, harmonikusabb és derűsebb lehet földi utazásunk....

Azt estet Fesztbaum Béla jegyzi előadóként.

(Forrás: Port.hu)

süti beállítások módosítása