Nagyobb művészeti és gazdasági autonómiát vár a Pécsi Balett az önálló működéstől

Emellett erősebb magyarországi és nemzetközi jelenlétet remél a január elsejétől függetlenedő balett társulat.

Mint arról korábban hírt adtunk, a jelenleg még a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) tagozataként működő balettegyüttes januártól önálló intézmény lesz. A Pécsi Balett Nonprofit Kft-t január elsejével hozza létre a baranyai megyeszékhely önkormányzata, a társaság ügyvezetője Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész lesz. Az intézmény székhelye a Zsolnay Kulturális Negyed területére kerül, a Pécsi Balett annak rezidens balettegyütteseként szerepel.

pecsi_balett.jpg

Vincze Balázs közölte: eddigi balettelőadások körülbelül kétszeresét tervezi játszani évente a társulat.

Arról is beszélt, hogy a nagyszínpadi premiert továbbra is a PNSZ-ben láthatja a publikum, a gyermekeknek szóló produkciókat a jelenleg felújítás alatt álló Pécsi Horvát Színházban fogják tartani, a Zsolnay-negyedben található E78 rendezvényközpontba pedig beavató-színházi előadások kerülnek, valamint továbbfejlesztik a Müpa és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti fellépéseiket is.

A balettigazgató reményének adott hangot, hogy évente legalább egy élőzenés balettelőadást tudnak megtartani a Kodály Központ rezidens zenekarával, a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) közösen. Tervezik továbbá, hogy minden évben egy vidéki színház bérletes előadásai között szereplejen a Pécsi Balett egy produkciója.

vincze_1.JPGVincze Balázs

Az önállósodás gazdasági hátterével kapcsolatban Vincze Balázs kifejtette: a jövőben elérhetővé válik számukra a nemzeti balettegyüttesek számára biztosított évi 50 millió forintos állami támogatás. Az önkormányzat továbbra is 35 millióval támogatja a mintegy 125 milliósra tervezett költségvetésű intézményt, amely pályázati forrásokból 8-10 millió forintos összegekre is számíthat. A Pécsi Balett ugyanakkor vállalta, hogy körülbelül 35 millió forinttal jegybevételeiből járul hozzá a büdzséjéhez.

Uhrik Teodóra, a januártól létrejövő Pécsi Balett Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja felelevenítette, hogy a Pécsi Balett 1960-ban történt megalapításától kezdve a PNSZ tánckaraként szerepelt a teátrum alapító okiratában. Ebből fakadóan a balettelőadások és a színház zenés darabjainak kiszolgálása miatt a társulatnak kétféle minőségű és tudást igénylő feladatot kellett ellátnia.

A jelenleg 18 tagú társulat az 1980-as évekig 36 táncossal működött, így a vendégszereplések mellett gond nélkül látta el színházi kötelezettségeit is.

pecsi_hattyuk.jpg

Vincze Balázs szólt arról is, hogy az önállósodás következtében a táncosok szakmai munkája egységesebbé válik: a „pokoli leterheltséget jelentő” évi 120 - musical és operett közreműködést is tartalmazó - előadás helyett évente mintegy 80, kizárólag balettprodukcióban lépnek fel majd művészeik.

Ezzel kapcsolatban egy korábbi interjúban így fogalmazott: „A tánckari és a balettművészi feladat teljesen más szakmai felkészültséget kíván. Hosszú távon nem lehet a kettőt együtt, felváltva végezni és büntetlenül kihasználni a testet. Számos sérülés volt az utóbbi időben emiatt.

(Csak, hogy értse mindenki: ez a kettős feladatellátás olyan, mintha egy élsportolónak minden második nap tömegsportot is kéne végeznie, de közben az olimpiára is készülni. Vagy pl. mintha a budapesti Nemzeti Színház vezető színésze kedden főszerepet játszana, szerdán meg statisztálna egy darabban, olykor naponta kétszer és felváltva – ez fizikailag és mentálisan is két teljesen különböző pólus. Persze tudom és sajnálatosnak tartom, hogy az országban dolgoznak így művészek, de nekik is azt kívánom, hogy mindenki a tudásához méltón legyen kezelve.)

(Forrás: MTI / szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása