Peter – Budapesten vendégszerepel a zalaegerszegi színház 21. századi Pán Péter-története

Az alkotók ezúttal felnőtt résztvevőket várnak az előadásra, amelyre a Jurányi Inkubátorházban kerül sor 2017. január 13-án, este 7 órakor.

A Peter egy 21. századi Pán Péter-történet. Felnőtt egy generáció (Y), amelynek rettenetesen bizonytalan a jövőképe, és felnövekvőben van egy másik (Z generáció), amelynek fiataljai pár éven belül hasonló helyzetben fogják találni magukat. Ezek az „Én generációk”. Számos Y generációs fiatal ódzkodik a felnőttséggel együtt járó kötelességektől, a munkavállalástól, a felelősségvállalástól. Kerülik az elköteleződést, és a gyermeki örömeket részesítik előnyben. Ők a hunédzserek, akik inkább bennragadnak a mamahotel komfortos fogságában. Ez tipikus európai jelenség 2015-ben. Kapunyitási pánik, Pán Péter-szindróma. Kik tehetnek erről? A fiatalok? A szüleik? A fogyasztó- és élményközpontú jelenre koncentráló és egyben infantilizáló média- és reklámipar? Az előadás létrehozói ezekről a kérdésekről szeretnének a diákokkal közösen gondolkodni.

peter_2.jpgMihály Péter a Peter előadásában (fotók: Pezzetta Umberto)

A huszonöt éves Peter nem találja a helyét a világban. Elköltözik a szüleitől. Jelenleg a bátyja lakásában tartózkodik. Átmenetileg. Amíg a testvére üzleti úton van New Yorkban. Úgy érzi, hogy pontosan erre van szüksége: egyedüllétre és egy kis időre. Kutatja az összefüggéseket, listákat ír arról, hogy mivel rendelkezik, mivel nem rendelkezik, milyen tárgyra van tulajdonképpen szüksége, miért volt annyira oda kiskorában, mik azok a dolgok, amelyek kiborítják. Megpróbál válaszokat keresni arra, hogy mi végre van a világon. Videóüzeneteket készít barátjának. Ezeken az üzeneteken keresztül ismerkedünk meg Peterrel, Peter családjával, „barátaival” és új kapcsolataival.

Az előadást az alkotók a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Tantermi Deszka ifjúsági programjának keretén belül, elsősorban 14-19 éves fiatalok számára készítették. Több alkalommal játszották főiskolás, egyetemista és felnőtt résztvevőkkel. Azt tapasztalták, hogy a kérdések, amelyeket az előadás tematizál, illetve a játékok, amelyeket a program során kínál, felnőttek számára is izgalmasak. Várják a hunédzsereket, a harmincasokat, szülőket, pedagógusokat és minden érdeklődőt, akik kíváncsiak Peterre és Seholországra.

peter_hevesi.jpg

„Hogyan képzeljük el? A színházi előadást interaktív játékokkal szakítjuk meg, hogy a résztvevőkkel közösen gondolkodjunk azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplője, Peter körüljár” – írják a Peter alkotói.

Peter szerepében Mihály Péter látható. Az előadás színházi nevelési konzulense Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám (InSite Drama) voltak. Az előadást Madák Zsuzsanna rendezte, aki egyben a foglalkozásokat is vezeti.

(Forrás: Hevesi Sándor Színház)

süti beállítások módosítása