Készül a Hullaégető - Gálvölgyi János címszereplésével

Ladislav Fuks egy cseh krematóriumi munkásról szóló, hátborzongató regényéből Pelsőczy Réka rendez előadást.

A darab tartalmáról: Karel Kopfrkingl, a prágai krematórium dolgozója a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya. A rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, és egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, amikor is Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket. Ekkor fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg, a behízelgő hóhér, akinek fel sem tűnik, hogy már egy párhuzamos világrendet szolgál, melynek javáért magától értetődő természetességgel áldozza fel a hozzá legközelebb álló embereket is.

hul_1_takacs_attila.jpgGálvölgyi János (középen) a Hullaégető olvasópróbáján (fotók: Takács Attila)

Ladislav Fuks regényéből a hatvanas években csehszlovák film is készült rasszizmusról, kirekesztésről, és arról a bizonyos szellemről, ami kiszabadult a palackból. Gálvölgyi János akkor Kopfrkingl magyar hangja volt, most végre színpadon is eljátszhatja ezt az aktualitásából mit sem vesztett történetet – olvasható a színlapon.

A regényt Gálvölgyi Judit írta színpadra. Az Orlai Produkciós Iroda és a Vaskakas Bábszínház együttműködésében létrejött előadás szereplői – Gálvölgyi János mellett – Schruff Milán, Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália és Bora Levente. Az előadás dramaturgja Zöldi Gergely, a látvány Kálmán Eszter, a báb Michac Gábor munkája.

hul_2.jpgPelsőczy Réka (középen)

A Hullaégető premierje február 10-én, este 7 órától lesz a győri Vaskakas Bábszínházban, majd ugyanott látható 11-én, szintén este 7 órai kezdettel.

(Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

süti beállítások módosítása