Szerelembe menekülni a történelem elől – Monodráma a Magyar Színházban

Visky András önéletrajzi ihletésű darabját Júlia – Párbeszéd a szerelemről címmel Ráckevei Anna játssza.

Júlia a szerző édesanyja, akit hét gyerekével együtt kitelepítenek a román hatóságok a Duna-deltába. A család szétszakad, hiszen a férjet, az apát ugyanezek a hatóságok 22 év börtönre ítélik. A józan ésszel felfoghatatlan helyzetben az anya hite, szerelme tartja meg a szétesett és szinte a halálba lökött családot és az, hogy még ebben a képtelen helyzetben is képes a humorra és az öniróniára. A diktatúrák tehetetlenek az őszinteséggel és a humorral szemben, bár szeretik elpusztítani őket. Kivételes szerencse, hogy ezúttal nem sikerül – olvasható az előadás színlapján.

julia_1.JPGRáckevei Anna (Forrás: Magyar Színház)

A politikai akarattal szemben Júlia megtalálja a rámért sorsban azt a kiutat, ahol a diktatúra nem férhet hozzá. A fájdalom ellen az érzelem és a belső erő szabadságát. Szerelemről, gyerekekről, anyaságról, mindenféle álca és porhintés nélkül. A Júlia valódi történet egy valódi nőről egy semmit sem titkoló színésznő előadásában – áll a produkció ajánlásában. 

E fohásznyi lélek pokoljárása, szinte látomásszerűen fogalmazta meg bennem a többdimenziós játékot. Nyers testiség, verbalitás, hang és – kép mint rétegek, néha szövetszerűen egybefonódva, néha külön életet élve alkotják azt az installáció-előadást mely lélegzetszerűen összeszűkül és kitágul. Mozgatórugói: a remény és a félelem. Nem a történelem valósága az, ami ebben az előadásban megfogalmazódik, még csak konkrét „szereplők” sem zaklatják hősünket. A történelmi trauma az, ami megszüli saját „kísérteteit”, ők a szűk cella lakói” – írta a rendező a készülő előadás elé.

julia_2.JPG

Az előadást Szabó K. István rendezi. A premierre január 10-én, este fél 8-kor kerül sor a Magyar Színház Sinkovits Színpadán. Ezután az előadás január 11-én és 29-én, valamint február 16-án látható.  

(Forrás: Magyar Színház)

süti beállítások módosítása