Irodalmi estekkel indul az újév a Várkert Bazárban

Várkert irodalom néven kulturális sorozat indul a Várkert Bazárban. A programsorozat egy-egy estjén Hámori Gabriella, Szávai Viktória és Adorjáni Bálint lépnek fel.

A január 6-án induló programsorozat Adorjáni Bálint Különbéke című estjével kezdődik. A Radnóti Miklós Színház színésze Szabó Lőrinc verseivel és Jacques Brel sanzonjaival készül, Dinyés Dániel zongorán kíséri. Adorjáni Bálint egy interjúban elmondta, hogy azért választotta Szabó Lőrincet, mert „vannak versei, amiket nagyon szeretek, a költészete egyszerre szenvedélyes, szemérmes és konok. Harminchárom évesen úgy érzem, van már elég élettapasztalatom, hogy ezt belülről is meg tudjam szólaltatni, és a versei ne hangozzanak idegenül a számból. Nagyon tetszik még az a francia vonal is, ami átfonta Szabó Lőrinc életét. Baudelaire, Verlaine és Villon verseit is - többek között- ő ültette át a magyar költészetbe. Ezek mellett rajongok Jacques Brel sanzonjaiért is, aki Szabó Lőrinc kortársa volt”.

kulonbeke.jpg                  Adorjáni Bálint a Különbéke előadásában (forrás: Radnóti Színház)

Január 22-én Szávai Viktória, a Radnóti Miklós Színház művésze Sárkánylehelet című programjával lép fel, melyet Weöres Sándor verseiből állított össze. Tarján Tamás, a Revizoron megjelent írása szerint „Szávai Viktória egyszerű fekete öltözéke színházi próbaruhának vagy a testkultúra oltárán áldozó, edzésre kész sportoló mezének is tűnhetett, ám ugyanakkor csak kevés választotta el attól, hogy pompás estélyiben láttassa az elegáns, nyúlánk alakot. Mindennapiság és ünnepélyesség, nappali és esti-éjszakai időérzet, tartózkodó és kihívó megjelenés egyszerre árad ebből a nem-jelmez jelmezből. S kitűnően illik hozzá egyfelől a minden cifrázás nélküli, majdhogynem rögtönző (egy-egy pillanatra a közönséggel összekacsintóan megosztó) szöveg-előhívás és az ámuló, elrévedő szöveg-utazás”. A magyar kultúra napjának alkalmából az előadás ingyenesen tekinthető meg.

sarkany.jpgSárkánylehelet - Szávai Viktória (forrás: Radnóti Színház)

Februárban Hámori Gabriella, az Örkény István Színház művészének estjével folytatódik a Várkert Irodalom. Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriellában megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. Ezt az előadást láthatják az érdeklődők február 6-án.

süti beállítások módosítása