Egy rémmese a boldog tudatlanság és az emberi tökéletlenség közötti döntésről

A STERO Akt és a Trafó közös előadásában két jövőbeli víziót láthatunk, amelyek közt Áron, egy különlegesen hétköznapi férfi és a nézők a kapocs.

A STERO Akt egy kortárs színházi produkciós műhely. Boross Martin rendező és Rácz Anikó producer együttműködésén alapul ez a rendhagyó társulati modell, amely 2012. óta hoz létre esemény-szemléletű színházi produkciókat, s amelynek keretében számos társadalmilag, közösségileg motivált művészeti  kezdeményezés született – olvasható a honlapjukon. Aki egyet is látott a „kezdeményezéseik” közül, pontosan tudja, hogy a hagyományos színházi előadásokon messze túl keresgélnek és találnak. Ebbe a sorba illeszkedik a Trafóval közösen létrehozott Emlékek Klinikája című előadás is, amely elsőként január 27-én látható a Trafóban a NEXT feszt keretén belül, este 8 órától.

etikett_okok.JPGBoross Martin és Julia Jakubowska egy korábbi, az Etikett avagy a Tökéletes ember előadásában (fotó: Toldy Miklós)

A első helyszín Magyarország, 2021, az ország legnézettebb talkshowja. Fegyveresek törnek be az élő adásba, és túszul ejtik a stábot, hogy politikai üzenetüket eljuttathassák a lakosságnak, és ellenállásra szólítsák fel őket a kialakulóban lévő rendszer ellen – olvasható a felvezetőben.
 
A második helyszín egy klinika, ahol évekkel később hosszú álomból ébrednek a tévéstúdióban egykor foglyul ejtettek. Itt a kellemetlen emlékek újraírásával próbálják felkészíteni őket új életükre az akkorra fénykorát élő új társadalomban. Ezen a klinikán Áronnak életre szóló döntést kell meghoznia: választania kell, hogy akar-e új szemmel élni, amely egy fájdalommentes valóság lehetőségét, és biztonságot kínál azok számára, akik hajlandóak felejteni; avagy visszatér korábbi, esendőbb életéhez.
 
emlekek.JPGEz az utópia-rémmese azt vizsgálja, hogy létezik-e „boldog tudatlanság”, mik azok a gyenge pontjaink, amelyeken keresztül mindannyian megvásárolhatóvá válunk, és azt, hogyan működik a szándékos izoláció – tényektől, információtól, más kultúráktól, végső soron egymástól – áll az alkotói olvasatban.
 
A Tiszta Szem néhány évvel ezelőtt még csak egy merész terv volt. Mára szertefoszlottak a hiedelmek, és állampolgári jogunkká vált a szorongás és bűntudat nélküli élet. Felvirradt az új világ napja, amelyben mindenki hittel él.

 Az előadás rendezője Boross Martin, aki idén nyerte el a Junior Prima Díjat. Játszótársai Hajduk Károly, Hay Anna, Julia Jakubowska, Ördög Tamás és Terhes Sándor lesznek. Dramaturgként Thury Gábor, a látványban Horváth Jenny vannak a segítségére. A zenét Bartha Márk szavatolja.

Az előadás a január 27-ei bemutatót követően február 19-én látható a Trafóban, este 8 órai kezdettel.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása