Érthető nyelven beszélnek olyan dolgokról, amikhez mindenkinek köze van

A NextFeszt 2017 témája: hogyan tudunk kapcsolódni mi a közösségünkhöz, egy előadás pedig a közönséghez. Vass Imrét, az egyik alkotót az est.hu kérdezte.

Vass Imre táncos-koreográfus játék a peremvidéken című performanszával lép fel a Trafóban megrendezésre kerülő kortárs fesztiválon. Ezzel kapcsolatban Vass Imre elmondja, hogy maga az előadás idegenvezetés lesz a Trafóban, ahol tízfős csoportokban sétálnak majd. Eközben megpróbálják elkerülni az intézmény szívét, a színháztermet: „Az előadás kérdése az, hogyan tudunk kapcsolatba lépni a Trafóval, vagy egyáltalán bármilyen élettelen dologhoz közelebb kerülni. Ez egyfajta tréning. Ha tudunk figyelni olyan dolgokra, amikre amúgy nem, akkor az emberi kapcsolatokban is könnyebben tudunk létezni”. Hozzáteszi, hogy a Trafó olyan területeire is szeretné felhívni a figyelmet, amiket a közönség általában nem vesz észre. A Trafó alagsori férfi vécéjében is lesz egy installáció.

ibolya_dusa.JPGVass Imre az Alulról az ibolyát című előadásban (fotó: Dusa Gábor)

Vass Imre egy gondolatébresztő előadást szeretne létrehozni, mely mindenkit arra késztet, hogy jobban figyeljen a bennünket körülvevő dolgokra. „Én nagyon szeretem az extremitást, és ennek része az is, hogy úgy alkot művészetet az ember, hogy közben mégis hétköznapi”.

Vass Imre táncos-koreográfus - többek között - a Tünet Együttes, a STEREO Akt és a Hodworks produkcióiban is szerepelt. Fontosnak tartja elmondani, hogy a műfaji kategóriák nem fontosak számára, mivel alapvető kíváncsiság van benne más műfajok és az emberek iránt. Villamosmérnöknek készült, és viszonylag későn találta meg a színpadot. Mivel nem volt komoly előképzettsége, minden eszközt megragadott, hogy kifejezze, amit szeretne: „például a zenén keresztül a táncról is sok mindent meg lehet tudni. Mindegyikhez elengedhetetlen egy fizikai, praktikus tudás, de végeredményben mindkettő a figyelemről szól. Tudsz-e figyelni magadra, a másikra, vagy épp a hangszerre” – vélekedik a műfajok átjárhatóságáról.

uj_kep.JPGVass Imre

A NEXTFESZT-ről azt is elmeséli, hogy nem csak saját performaszával lép fel, hanem Molnár Csaba és Marcio Canabarro Téli utázásában is. Ebben olyan speciális szerepe van, amely előadóként számára nagy kihívás. A Téli utazás január 11-én és 12-én szerepel a fesztivál programján.

Úgy gondolja, hogy a NEXTFESZT előadásai azok számára is élvezhetők, akik még nem láttak kortárs előadást: „Érthető nyelven beszélnek olyan dolgokról, amikhez mindenkinek köze van. Nem annyira magasröptű, artisztikus előadásokról van szó, hanem olyanokról, amiket az is megért, aki csak leszáll a négyes hatosról és bejön a Trafóba”.

Az est.hun készült interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

Vass Imre: játék a peremvidéken című performansza a NextFeszt 2017 minden napján látható, január 20-án angol nyelven is.

 

süti beállítások módosítása