Mostanra fért bele a felek táncrendjébe – Horváth Csaba a Stúdió K-ban

Horváth Csaba ismét Tar Sándort rendez. Ezúttal a Szürke galambot állítja színpadra a Stúdió K Színházban. A közös munkának jártunk utána.

Zubek Adrienn, a Stúdió K ügyvezető igazgatója, egyben az alkotóközösség tagja elmondta, hogy régóta szerettek volna Horváth Csabával dolgozni, ahogy a rendező is velük, ám két évad kellett, mire egyeztetni tudták a megfelelő időpontot: „mostanra fért bele a felek táncrendjébe”.

szurke_4.jpg                            Lovas Dániel és Spilák Lajos az előadás próbáján (forrás: Stúdió K Színház)

A Szürke galamb Horváth Csaba ötlete volt. Mi örültünk Tar Sándornak, mert ő az egyik nagy élveboncolója  a nyomornak, és nálunk a társadalmi szempont mindig kiemelt; és tudtuk azt is, hogy Csabát nagyon foglalkoztatja.  Viszont éppen azért, mert Csabának nem ez az első Tar-rendezése, szerettük, hogy ez a mű teljesen kiugrik a többi közül: bűnregény a műfaji meghatározása, és tényleg erős is benne a krimi-szál, ami nagyon izgalmas volt nekünk a felvetésben. Alkalmat ad arra is, hogy az életrajzi ügynök-vonalat boncolgassuk, mégse legyen az plakát-egyszerűen földszintes” – mesélte a darabválasztásról Zubek Adrienn.

Horváth Csaba két korábbi munkájában, a Mi utcánk és A te országod előadásában is Tar Sándor szövegeit dolgozta fel.  „Azt éreztem, hogy a színházi gondolkodásnak az általam is képviselt  iránya kifejezetten alkalmas  megszólaltatni az ő szövegeit. Emellett képes egyszerre egészen költői és naturális szinten is beszélni egy olyan rétegről, amelyről ritkán esik szó. Ez pedig engem nagyon megérint. (…) Az ilyen szélsőséges érzelmi skálán mozgó figuráknak nagyon jól áll a mozgással való kifejezés” – magyarázta az író műveihez való vonzódását egy 7óra7-en készült interjúban.

port_fekete_-hamarits_zsolt_ok.JPGAhogy már Zubek Adrienn is elmondta, ez az előadás a korábbi, novellisztikus elbeszélésekkel szemben Tar Sándor regényéből készül, amelyet Mikó Csaba ír színpadra. „Régóta szeretnék krimit rendezni és Tar Sándor világa közel áll hozzá: nagyon szuverén író, hősei mindig a társadalmi periférián élő emberek. Ha jó az interpretáció, akkor helye van a színházban. Ez a regény éppen  krimi jellege miatt kilóg a többi munkái sorából, és nagy kérdés, hogy egyáltalán alkalmas-e színre vitelre. Mikó Csaba drámaíró vállalkozott rá. Azt gondolom, minden az előadás játékstílusán múlik” – mondta nekünk Horváth Csaba a darabválasztás miértjéről és nehézségéről.

                            (Horváth Csaba - fotós: Hamarits Zsolt)

Annyira táncos egy előadás, amennyire az adott mű, illetve annak témája felkínálja azt a lehetőséget, hogy a testtel való kifejezés meghatározó eleme legyen az ábrázolásnak. A cél a mű színrevitele, nem pedig a műfajé”- válaszolta, amikor az előadás „táncosságára” kérdeztünk rá.

A Szürke galamb jelmezeit Benedek Mari tervezi, zenéjét Spilák Lajos jegyzi. Az előadás szereplői: Homonnai Katalin. Horkay Barnabás, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György és Spilák Lajos.

A bemutató január 20-án, este fél 8 órai kezdettel lesz a Stúdió K Színházban. Ezt követően a produkció január 27-én és 28-án, illetve február 18-án és 24-én látható ugyanitt, ugyanebben az időpontban.

süti beállítások módosítása