Gyorsírás drámára és színházra - XX. Magyar Drámaíró Verseny

Az idén Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna ír egy éjszaka alatt színdarabot, amelyiket másnap már elő is adnak a Budaörsi Latinovits Színházban.

A XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány által szervezett Magyar Drámaíró Verseny immár huszadik alkalommal kerül megrendezésre. Ezúttal a Budaörsi Latinovits Színház ad otthont a rendezvénynek január 21-én és 22-én a magyar kultúra napja alkalmából.

 A verseny január 21-én, szombaton este kezdődik, ekkor a színház Macskajáték című előadása előtt sorsolják ki a Nők Lapja következő számának cikkcímei közül azt, amelyből a három drámaíró egy nap alatt színdarabot ír. A szerzők ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát.

mezey_ok-horz.jpg                 Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna

Vasárnap reggel sorsolják ki, hogy melyik színészcsapat melyik rendezővel és melyik író szövegkönyve alapján kezd el dolgozni. Az idén Berzsenyi Bellaagh Ádám, Csiszár Imre és Szabó K. István állítja színpadra a darabokat, a társulathoz több vendégművész is csatlakozik. A darabokat előadó színészek között lesz Bregyán Péter, Fenyő Iván, Hámori Ildikó, Rák Kati, Takács Kati, Csongrádi Kata, Mihályfi Balázs és Spolarics Andrea is.

A fesztivál különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit: az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. A kész produkciókat a közönség január 22-én, vasárnap este 7 órától láthatja a Budaörsi Latinovits Színház színpadán.

A szakmai zsűri, amelynek elnöke Tarján Tamás, a verseny végén átadja a legjobb drámának járó díjat, emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

Linka Ágnes, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, hogy két év kihagyás után rendezik meg újra a drámaíró versenyt, amely reményei szerint állandó helyet kap a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol minden évben a magyar kultúra napján rendeznék meg.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása