A Müpa következő Bábel-estjének központi eleme az éjszaka lesz

A Müpa összművészeti sorozatában a Meszecsinka, a Tünet Együttes, a The Walkabouts vezetőjeként ismert Chris Eckman és Szijj Ferenc lép színpadra.

A Müpa közleménye szerint a Fesztivál Színházban megvalósuló est egyik legjobban várt vendége a seattle-i The Walkabouts vezetőjeként ismert Chris Eckman szólókoncertje. Az évek óta Szlovákiaban élő és alkotó dalszerző-énekes-gitáros érzékeny és felkavaró dalai túlmutatnak a rock és a country-folk kategóriáin, egyedi zenei nyelve bővelkedik „éjszakai” mozzanatokban, miközben fényt és emelkedettséget áraszt.

ejszaka_toldy.jpg                            Az éjszaka csodái (fotók: Toldy Miklós)

A Tünet Együttes 2002 óta van jelen a kortárs tánc- és színházi életben. Az éjszaka csodái című produkciójukban - amelyet Weöres Sándor azonos című verse inspirált - a tánc és a modern vizuális technológiák ötvözése szürreálisan szép látványvilágot teremt. Mezei Ildikó grafikusművész a színpadon rajzolva teremti meg a darab álomszerű alakjait – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Meszecsinka tavaly megjelent, felkavaró feldolgozásokat és önálló szerzeményeket is tartalmazó, Álmomban ébren című albuma a magyar világzenei szcéna egyik legkiemelkedőbb produktuma. Az utóbbi években könnyed etnopopot játszó együttes egyike volt azon tíz zenekarnak, amelyek a 2015-ben Budapesten megrendezett WOMEX-en lehetőséget kaptak nemzetközi szakemberek előtt bemutatkozni.

ejszaka_2_toldy.jpg                            Az éjszaka csodái

A Nádasdy Ádám által moderált bábeli est irodalmi vendége az „éjszakaspecialistaként” ismert Szijj Ferenc József-Attila díjas költő, aki a kortárs irodalmárok közül talán a legtöbbet tudja a fényről és a sötétségről, az éjszaka árnyairól és démonairól. Szuverén költői világot teremtve térképezi fel a lélek és a külvilág éjjeli tájait és tartalmait - fogalmaznak a Müpa közleménye.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása