A mesterek fesztiválja – A MITEM továbbra sem nagyon néz Nyugatra

A Közép- és Délkelet-európaiak, illetve az orosz színházi tradíció számos képviselőjén kívül négy skandináv és két olasz előadás vendégeskedik a fesztiválon.

Vidnyánszky Attilától, a Nemzeti Színház igazgatójától a mai sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezett találkozó a mesterek jegyében fogant: a lengyel Krystian Lupa, a Dániában alkotó és immár rendszeres fesztiválvendég Eugenio Barba, a lett Alvis Hermanis, az Olaszországban alkotó Thomas Richard, a Litvániából érkező Eimuntas Nekrošius és a szintén litván, de jelenleg színházigazgatóként Oroszországban dolgozó Rimas Tuminas mellet kiemelte a román Silviu Purcărete Faustját. Mint kiderült, az előadás még a Nemzeti Színházba sem fér be, így az épülő Eiffel Csarnokban lesz látható. Azt is megtudtuk, hogy az előadásnak nem lesz kárára a félkész épület, mivel eredetileg egy ipari gyárcsarnokban játsszák.

faust_szeben_30.jpgFaust (fotó: Paul Baila)

A MITEM jövőjével kapcsolatban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a színházi találkozó idén lejáró szerződését meghosszabbítják. Már elkészült a megállapodás kormány-előterjesztése is, amelyben a kétszázmillió forintos költségvetési támogatást további három évre biztosítják a fesztivál számára.

Miután a Nemzeti Színház dramaturgjai: Kulcsár Edit, Rideg Zsófia és Kozma András, valamint Szűcs Nelli és Fehér Tibor színészek bemutatták az egyes előadásokat, Vidnyánszky Attila kiemelte a MITEM produkciói után rendszeresen megrendezésre kerülő szakmai beszélgetéseket, ahol bárkinek lehetősége van személyesen is megismerni a neves színházi alkotókat.

A MITEM részteles programja a színházi találkozó honlapján található.

süti beállítások módosítása