A fösvény – Három Haumann is játszik a Pesti Magyar Színház bemutatójában

A Lengyel Ferenc rendezte előadásban a címszerepet alakító Haumann Péter mellett két gyermeke, Petra és Máté is szerepet kap.

Megkezdődtek Molière A fösvény című művének az olvasópróbái a Pesti Magyar Színházban. Az olvasópróbán Lengyel Ferenc hagyta, hogy a színészek olvassák fel először a darabot. Mint a színház közleményében olvasható, „nem tartott igényt – minden rendezők kedvenc színészi kiteljesedésére – az egyedül való felolvasásra”.

 fos_1_zsigmond_laszlo.JPGHaumann Petra, Haumann Péter és Haumann Máté az olvasópróbán (fotók: Zsigmond László)

Előtte viszont részletesen mesélt a készülő színdarab világáról. Arról, hogy nem csak Molière merített a Commedia dell’arte világából, hanem az előadás is fog. Véleménye szerint a vásári komédiák azért is olyan elevenek és naprakészek és azért érzi úgy a néző, hogy éppen róla beszélnek, mert a színészek a napi eseményeket is be tudják építeni a színdarabba.

Éppen ez történik majd Harpagonnal” – magyarázza Lengyel Ferenc. „Bár a színdarab alapvetően jól megírt és ezért nem lehetünk elég hálásak Molière-nek, Haumann Péterre mégis jelenetszerzői munka vár. Bizonyos pillanatokban, egy-egy jelenetben vagy jelenet végén kibeszél a közönségnek. Hogy ez miként valósul meg és mit mond, azt a próbák alatt fogjuk kidolgozni. De az már most biztos, hogy ez a feladat Haumann Péter kedvére való móka” – teszi hozzá.

fos_2.JPGLengyel Ferenc

A rendező azt is elmondta, hogy az előadás a jelmezekkel, a tér berendezéseivel és a szöveggel is megidézi a Napkirály korát. Van Jacques szakácsnak egy monológja, amelyben korabeli ételeket sorol fel. Deres Péter dramaturgnak a dolga összeállítani és szöveggé gyúrni ezt az őrületesen hangzó menüsort.

Lengyel Ferenc megemlítette, hogy az előadásban lesz egy titokzatos elem: az, hogy Harpagon képes kimenni az egyik járáson és egy másodperc múlva visszatérni egy messze lévő másikon. Mint mondja, ez nem csak egy bűvésztrükk, hanem pontos tükre annak, hogyan válik minden Harpagon paranoiája terepévé.

A rendező arról is beszélt, hogy szerinte Harpagon nem csak egyszerűen fösvény: szeme mindent észrevesz, mindent fürkész és ameddig a hatalma, a családon belüli kompetenciája terjed, addig mindenkiben potenciális ellenséget szimatol és megmérgezi maga körül az életet.

fos_3.JPGHaumann Péter

A címszerepet Haumann Péter alakítja, aki másodszor találkozik Harpagon karakterével: a Katona József Színházban 1994-ben, Zsámbéki Gábor rendezésében már korábban is játszotta.

A Magyar Színház bemutatójában a főbb szerepekben Haumann Petra, Móga Piroska és Haumann Máté lesz látható. A további szerepekben Pavletits Béla, Soltész Bözse, Rancsó Dezső, Hunyadkürti István, Szűcs Sándor és Szatmári Attila lép színpadra.

A bemutatóra február 24-én kerül sor a Pesti Magyar Színházban.

(Forrás: Pesti Magyar Színház)

süti beállítások módosítása