Darabtemetés Szegeden - Ma látható utoljára az Akár Akárki

A Homo Ludens Project Szegeden, a Kövér Béla Bábszínházban tartja Akár Akárki című darabjának utolsó előadását.

Borbély Szilárd Akár Akárki című művét 2015 decemberében mutatta be a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület a szegedi Kövér Béla Bábszínházban. Az alkotók a kabaré műfajába ültették át Borbély Szilárd drámáját. Véleményük szerint a tragikus sorsú író drámája olyan problémákat vet fel, amelyek közvetve és közvetlenül is tekinthetőek mindennapjaink modelljének. Az előadás Benkő Imola Orsolya rendezésében került színpadra. A Homo Ludens Project alkotóközössége a színházi hagyományok szerint búcsúzik a darabtól, vagyis meglepetésekre lehet számítani az utolsó előadáson.

Az Akár Akárki-nek számos remek feldolgozása ismert, ám Benkő Imola Orsolya rendező is meglátta ebben a Roald Dahl abszurd történeteihez hasonlatos nyolc példázatban a lényeget; az Akárkiség mindentől független, még nemtől is. Amivel pluszt adott hozzá, az a formanyelv. Noha Borbély drámájában sincs kőbe vésve, hogy az adott jelenetben nőnek nőt, férfinak férfit kell játszania – sőt az egyik példázat ezt is viccesen ki is használja –, triplán csavar ezeken a szerepeken. Itt nem az a cél, hogy bárkit is be lehessen azonosítani, itt a történetek látszólagos tanulsága vagy épp azok teljes hiánya fontos” – írta az előadásról kritikájában Tóth Emese.

akar.JPGAkár Akárki (forrás: Homo Ludens Project)

Az előadás ajánlója:

Helyszín: szerkesztőség. Gyakornok és a Szerkesztő vitatkoznak, a Homo Ludens Project Akár Akárki című előadásának PR szövegét írják. A nyomtatón fekszik a Holttest.

Szerkesztő: Adott egy kortárs dráma,
Borbély Szilárd ötölte
Gyakornok: Azt tanácsolom, szedjük dőltbe. -
Szerkesztő: Akár akárki,
most a Homo Ludens Project találta ki,
hogy a drámát újból ráncba szedje,
és a kabaré formájába rejtse.
Az est folyamán adott hét példázat, melyben látszik,
hogy négy Akárki szerepeket játszik
mai, utcán tengődő, esendő
vagy kárhozattól részeg figurákat,
kik testüket adják bérbe,
és történetük végén akképp érnek révbe,
hogy az abszurd, lelketlen világ
mindet villájára tűzi és elfogyasztja,
vagy csak saját mocskában rohasztja.

Az előadás alkotói: Kovács Gyula A., Kállai Ákos, Szilágyi Szabolcs, Benkő Imola Orsolya, Zélity Dávid és Gyüdi Eszter. Az előadás este 7 órakor kezdődik a Kövér Béla Bábszínházban. Jegyek az előadás helyszínén válthatók.

(Forrás: Homo Ludens Projekt)

süti beállítások módosítása