Határtalan napok a Miskolci Nemzeti Színházban

Három napon át Nagyvárad három művészeti ága - színháza, képzőművészete és az irodalma - mutatkozik be a Határtalan Napok rendezvénysorozaton.

A 2013-ban útjára indított fesztivál fontos szerepet tölt be a magyarországi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában. A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre.

banya_1.JPGBányavirág (képek forrása: Miskolci Nemzeti Színház)

Idén a nagyváradi Szigligeti Színház vendégszerepel Miskolcon, minden profilját bemutatva. A Szigligeti Társulat repertoárjából Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját láthatja a közönség a Játékszínben valamint Csiky Gergely Buborékok című vígjátékát a Nagyszínházban. A Nagyvárad Táncegyüttes az Ütközések című táncjátékkal érkezik, a Liliput Társulat pedig – amely a gyermek- és ifjúsági színházi előadásokra specializálódott – 1880-2020/Idő-óda címmel adja elő klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé műfaji megnevezésű produkcióját.

A fesztivál hagyományaihoz híven a határon túli képzőművészet és irodalom is képviselteti magát a rendezvényen. A Nagyszínház nézőtéri társalgójában Deák Árpád szobrászművész kiállítása nyílik, valamint Vendégségben a Törzsasztal címmel a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadására kerül sor. A Játékszínben a nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkciója is bemutatkozik. Az összművészeti performansz aktuális témája: határon innen és turul.

utk.JPGÜtközések

A fesztivál február 9. és 11. között látható.

Részletes program

Február 9. csütörtök

17.00 Kiállításmegnyitó – Deák Árpád szobrászművész kiállítása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó

A marosvásárhelyi születésű Deák Árpád 1974–1978 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt szobrászatra, Mestere Löwith Egon volt. 1986 óta Nagyváradon él és dolgozik, a nagyváradi Művészeti Líceum tanára. A szobrászat mellett grafikai tevékenysége is jelentős. A kiállításon Deák Árpád grafikái, plasztikái és plakettjei lesznek láthatók.

19.00 Székely Csaba: Bányavirág, tragikomédia, helyszín: Játékszín

Székely Csaba 2009-ben vált egy csapásra népszerűvé, amikor Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetközi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait. A trilógia első része, a Bányavirág középpontjában egy erdélyi kis falu szürke, rideg valósága áll. A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn. A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, akit még saját felesége sem vesz komolyan.

banya2.JPGBányavirág

Február 10. péntek

17.00 Határon innen és turul, összművészeti performansz, A nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkciója, helyszín: Játékszín

A könnyed hangulatú előadáson mindenféle műfaj megmutatkozik. Míg a háttérben élőzene szól, azalatt a játékmester irányításával irodalmi szövegek hangoznak el, vitaszínház alakul ki, és sok-sok rögtönzött helyzet kerekedik, a nézőkkel közösen. Az összművészeti performansz aktuális témája: határon innen és turul.

19.00 Csiky Gergely: Buborékok, vígjáték, helyszín: Nagyszínház

Solmay Ignác és neje, Szidónia, megkérdőjelezhetetlenül szeretik gyermekeiket, kívánják boldogságukat. Az asszony nagyvilági életvitelt fenntartva keresi fiai és eladósorban lévő lányai számára a fényes partit, gyáva ura pedig erőn felül igyekszik finanszírozni a Pazar pompát és szőnyeg alá söpörni a problémákat. Az almák sem esnek messze a fájuktól: a család feltartóztathatatlanul sodródik a teljes összeomlás felé. Csiky Gergely vígjátéka valódi önzéstörténet, és a buborékok ma éppen úgy elpattannak, mint 130 évvel ezelőtt, pukkanásuk önfeledt kacagásként visszhangzik a nézőtérről. Pukk!

Február 11. szombat

16.00 Vendégségben a Törzsasztal, a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó

A Várad folyóirat Nagyvárad első számú irodalmi, művészeti, társadalmi és tudományos tematikájú lapja. A Törzsasztal vendégei Miskolcon az Élő Várad alkotói: Jock Evelyn, Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa és Bíró Árpád. Az írókkal Tasnádi-Sáhy Péter, a folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője, valamint Szűcs László főszerkesztő beszélgetnek.

17.00 1880-2020/Idő- óda, klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé, helyszín: Játékszín

Egy színházi előadás nekem mindig az elmúlásról szól, az elmúlás szép fájdalmáról. Amíg tart, addig együtt vagyunk a közönséggel és mindannyian alkotókká válunk. Teremtünk egy közös jelen időt. Szavak nélkül, mert ebben az előadásban a hiánnyal kommunikálunk. Sokkal jobban elkezdünk figyelni a gesztusainkra, az érzéseinkre, amikor nem beszélünk” – mondta róla Sardar Tagirovsky, az előadás rendezője.

oda.JPG1880-2020/Idő- óda

19.00 Ütközések, táncelőadás, helyszín: Kamaraszínház

Az Ütközések a ma emberéről szól. Milyenek vagyunk? Hol kedvesek, máskor gyarlóak, vágyakozunk a szerelem után, s ha elérjük, nem tudunk vele mit kezdeni. Harcolunk egymással és magunkkal, támogatjuk és eltiporjuk egymást, elfogadunk és kitaszítunk, együtt sírunk és nevetünk. Naponta ütközünk, szétválunk, majd újra egymásra találunk. Képek, metszetek rólunk, emberekről.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása