Fekete Ernő hetedik éve gondolkodik következő önálló estjén - Villáminterjú

A Katona törzsökös színésze elmondása szerint lassan talán dűlőre jut. Vendégszerepléseiről és a színház társadalmi problémákra való reflektálásáról is kérdeztük.

Fekete Ernő a Színmű 1995-ös elvégzése óta a budapesti Katona József Színház tagja. Jászai Mari-díjas érdemes művész, számos alakításával nyert már díjat főszereplőként és mellékszereplőként egyaránt. 1988-ban versmondás kategóriában a Ki mit tud? legjobbja volt. 2010. óta szerepel a Katona repertoárján A mennyekbe vágtató prolibusz című este, amelyben Weöres Sándor verseit állította színpadra. Legutóbbi bemutatója anyaszínházában a Nóra volt, ahol Helmert, Nóra férjét játssza, illetve vendégként Alföldi Róbert II. Edwardjában a címszerepet alakítja.

mennyek_szilagyi_lenke.JPG              Mennyekbe vágtató prolibusz (fotó: Szilágyi Lenke)

A II. Edwardban dolgoztál először Alföldi Róberttel. Sokak szerint nem könnyű vele. Te hogyan emlékszel a közös munkára? 

Nem éreztem a vele való munkát nehezebbnek, mint más rendezőkkel. Jó hangulatú, dolgos próbákra emlékszem. Ami szokatlan volt nekem, az a viszonylag kevés próbaszám. 

A Passióban ismét rendez téged. Tudható-e, mit játszol benne és ennyivel a bemutató előtt van-e dolgod vele, foglalkoztat-e az előadás? 

Most még nem foglalkoztat, márciusban kezdek próbálni. Egyelőre elolvasom a majdani produkcióról, ami a sajtóban elém ugrik.

iiedward_toldy_miklos.jpg              Patkós Mártonnal a II. Edward előadásában (fotó: Toldy Miklós / 7óra7)

Ha nem is példa nélküli, de viszonylag ritkák a vendégszerepléseid. Időd nincs rá a katonabeli munka mellett, vagy ennyi éppen kielégít téged? Milyen hozadéka van/lehet számodra ezeknek a vendégszerepléseknek? 

Ha hívtak, eddig szinte mindig mentem, és a Katona mindenkori vezetése is segített ebben. Természetesen jó más kollégákkal, más vagy részben más közönségnek játszani, és a szerepek is olyanok voltak, amikkel jó volt bajlódni.

Hét év után lekerül a Katona József Színház műsoráról a Mennyekbe vágtató prolibusz. Tervezel-e hasonló önálló estet? Egyáltalán az ilyesmit a színész vagy a színház tervezi? 

Az ilyen típusúakat a színész tervezi. Tulajdonképpen a Mennyekbe vágtató prolibusz bemutatója óta változó intenzitással gondolkodom a következőn. Sok tervem volt, amiket aztán rendre elvetettem. Nem tudom, hogyan lesz, lehet, hogy ha ez a régi lekerül, könnyebben születik az új.

portre_nanasi_pal.JPG              Fotó: Nánási Pál

Márciusban Az Olaszliszkai is lekerül a Katona műsoráról. A szakmán belül megoszlanak a vélemények - szerinted a színháznak mennyire feladata mai, konkrét események színrevitelén keresztül reflektálni társadalmi problémákra?

Sem Borbély Szilárd Az Olaszliszkai című drámája, sem a belőle készült előadás nem „visz színre” mai, konkrét eseményeket. Legfeljebb segítségül hív közelmúltbeli (és sokkal régebbi) eseményeket, hogy társadalmi (és egyéb) problémákon gondolkozzon. Nem az én dolgom megítélni, hogy ezt milyen sikerrel teszi, de az ilyenfajta gondolkozásnak igenis van helye a színházban.

süti beállítások módosítása