Csehov fiatalokra hangolva

A Gózon Gyula Kamaraszínház Kiss Csaba: Csehov szerelmei írása alapján Ábrándok - az ifjúságnak ajánlva címmel mutatja be Hajdú László rendezését.

Talán semmi sem áll távolabb a fiatalabb generációktól Csehov látszólag eseménytelen, lassan folydogáló világánál. Hajdú Lászlót elsősorban arról kérdeztük e-mailben, hogyan próbálják ezt a tempó és fókuszbeli távolságot áthidalni Kiss Csaba Csehovra hangolt írása esetén.

Hogyan esett a választás erre a műre?

Az Ábrándok kifejezetten erre az alkalomra íródott, Kiss Csaba: Csehov szerelmei című levél-játéka nyomán. A dologban különösen érdekes hogy minden egyes mondat vagy Csehovtól, vagy az ő életében szerepet kapó asszonyokról-asszonyoktól származik. Kiss-Ochtinszky Judit dramaturggal arra törekedtünk, hogy minél pontosabb és hitelesebb, életrajzi tényeket is feltáró, lineáris vonalvezetésű darab szülessen. Külön érdekesség, hogy nagy drámai művei, melyeket a komédia műfajába sorolt, szinte kivétel nélkül az író életében megtörtént, megélt eseményeken alapulnak. Az Ábrándok többek között erre is rávilágít.

abrandok.JPGFehér Ildikó és Béres Miklós az Ábrándok előadásában (forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Az előadás színlapján az áll, hogy: „Csehovok, asszonyok, szerelmek-az ifjúságnak ajánlva”. Mit jelent benne az ifjúsági ajánlás?

Nem titkolt szándékunk, hogy egy olyan komplex estét hozzunk létre, ami segít a középiskolásoknak megérteni és feldolgozni a Csehovi életművet, kapcsolódik a  középiskolák tényanyagához és egyszersmind közel hozza, emberivé teszi az íróóriás alakját a diákok számára. Ezért ajánljuk sok szeretettel az ifjúságnak.

Az alkotótársak között szerepel Gaál Ildikó színház-pedagógus neve is. Arra is készülnek, hogy az előadásra látogatókkal beszélgessenek vagy iskolákba szándékoznak vinni az előadást? Ha igen, milyen formában, milyen színházpedagógiai módszerrel teszik és mi a céljuk ezzel?

Gaál Ildikó jelenléte és munkája rendkívül fontos ebben az estében. A diákok már megérkezésükkor belecsöppenek egy színházi térbe, egy színházi létezésbe. A drámapedagógus feladata értelmezni, megértetni a helyzetet, valamint feloldani a kezdeti szorongást, már ha lesz ilyen. A tervünk eljutni odáig, hogy a fiatalok maguk is részt vesznek az előadásban, felállnak, adott esetben bekiabálnak, segítik az előadás menetét majd megoldását.

Az színdarab után beszélgetésre hívjuk a fiatalokat, ahol az alkotók és a színészek jelenlétében feldolgozhatják a látottakat, valamint kérdéseket tehetnek fel a mű kapcsán. Az a vágyunk, hogy egy olyan kerek, érthető és hiteles képet adjunk Csehovról, amely minden erőlködés nélkül, kreatívan vésődik be a fiatalok tudásába.

...

Az előadás díszlete Ondraschek Péter munkája, a jelmezeket Harák Judit tervezte. Csehovot Béres Miklós alakítja, partnerei Fehér Ildikó, Csomor Csilla és Gera Marina.

Az Ábrándok bemutatója február 15-én este 7 órakor lesz a Gózon Gyula Kamaraszínházban. Az előadás ezt követően február 16-án és 18-án látható a rákosligeti teátrumban, mindkét alkalommal este 7 órai kezdettel.

süti beállítások módosítása