Zaklatás tabletre és mobiltelefonra

A Karaván Színház ifjúsági kamaradarabja kényes és egyre égetőbb kérdésekkel szembesíti a nézőket: az I’m online előadás témája az iskolai és az internetes zaklatás.

A csesztetés egy felvonásban alcímű darab főszereplője Pálma, a tizenöt éves, roma kamaszlány. Nemcsak életkora, hanem széthulló családja, a származásával kapcsolatban soha el nem kezdett és be nem fejezett beszélgetések miatt is rendkívül sérülékeny. Amikor a család új helyre költözik, Pálmát váratlanul egyre durvább iskolai és internetes zaklatássorozat éri. 

im_szkarossy.JPGI'm online (fotók: Szkárossy Zsuzsa)

Az előadás felvezető szövege sem rejti véka alá, hogy a cél nem a könnyűléptű szórakoztatás: A darab szereplői a mai magyar társadalom különösen érzékeny csoportjait reprezentálják: a bántalmazást elszenvedők, a támadóként aktívan vagy éppen tanúként passzívan részt vevők is jellegzetes, ikonikus figurák. A színpadkép fojtogatóan szűkös, sivár: a szürke szobában a világra egyetlen ablakot a tablet és a mobiltelefon kínálja, valódi kapcsolatok helyett egyre inkább a virtuális tér szereplői veszik körül a teljesen elmagányosodott, tehetetlen lányt. Az érzések nyersek, a kiszolgáltatottság testközeli, a nézőket saját komfortzónájuk elhagyására kényszeríti az előadás.

im_all.JPGAz I’m online a határsértések darabja, a nézők részévé válnak Pálma életének, néma tanúi lesznek az elszenvedett sérelmeknek, de akár be is léphetnek a fiatal lány valóságába, hiszen a témával kapcsolatos gondolataikat a produkció saját chatszobájában oszthatják meg egymással az előadás alatt. 

Az előadást drámapedagógus által vezetett beszélgetés követi, amely segíti a darab keltette érzelmek feldolgozását. Az előadás főszereplői a Karaván Művészeti Alapítvány tandíjmentes színészképző stúdiójának növendékei.

Az előadás elsődleges célcsoportja a zaklatásoknak leginkább kitett középiskolás korosztály. A Karaván Művészeti Alapítvány nem titkolt célja megszólítani, párbeszédet kezdeményezni a potenciális támadókkal és a kamasz gyerekeikkel kapcsolatban tehetetlen, problémáikon segíteni akaró, de nem tudó szülőkkel, pedagógusokkal.

Az előadás siket nézők számára jeltolmács segítségével akadálymentesített. 

Az I'm online február 10-én, 15-én és 17-én látható, mindhárom alkalommal kétszer, délelőtt fél 11-től és délután 2 órától. Az előadások helyszíne a Karaván Szobaszínház (IX. Ráday utca 34.).

További információkat a Karaván Színház honlapján találhatnak a érdeklődők. 

süti beállítások módosítása