A világ legfontosabb opera díját viheti el Mundruczó Kornél

A rendező darabját International Opera Awards-ra jelölték a világ vezető zenekritikusai.

Mundruczó Kornél legújabb opera-rendezését, Leoš Janáček az antwerpeni Opera Vlaanderenben színpadra állított Věc Makropulos (Makropulosz-ügy) című művét az operavilág egyik legrangosabb díjára, az International Opera Awards-ra jelölték Legjobb Új Produkció kategóriában. Az előadás dramaturgja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt. Az International Opera Awards jelölés nem sokkal azután derült ki, hogy Mundruczó Kornél és a Proton Színház egy másik előadását, a szintén Wéber Kata írói közreműködésével készült, Látszatéletetet Németország kritikusai és olvasói a 2016-os év legjobb 10 előadása közé választották.

opera_2.jpgMakropulosz-ügy (fotók: Annemie Augustijns)

Az International Opera Awards elismerést, Harry Hyman brit mecénás alapította, a díj patrónusai között olyan nevek találhatóak, mint Placido Domingo vagy Dame Janet Barker. Az eddigi díjazottak között van Jonas Kaufmann, Kirill Petrenko, Dmitri Tcherniakov, Barrie Kosky, Laurent Pelly, a Glyndebourne Fesztivál, a Salzburgi- és a Bregenzi Fesztivál, a berlini Komische Oper, az osloi Den Norske Opera és a New York-i Metropolitan Opera. Magyar rendező előadása még egyszer sem került a jelöltek közé.

A jelöltek listáját elismert nemzetközi operakritikusokból és intendánsokból álló grémium állítja össze, melynek elnöke az Opera magazin szerkesztője, John Allison. A kritikusok között van a Sunday Times, a Daily Telegraph, a The Times, a Financial Times, a The Australian, a kínai Opera magazin és az Opernwelt vezető zenekritikusa.

opera.jpg

A Legjobb Új Produkció kategóriában - Mundruczó Kornél rendezése mellett - olyan előadások szerepelnek, mint Philip Glass: Akhnaten (rendezte: Phelim McDermott, English National Opera), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (r. Harry Kupfer, Bayerische Staatsoper), Sosztakovics: Az orr (r. Barrie Kosky, Royal Opera House), Saariaho: L’amour de loin (r. Robert Lepage, Metropolitan Opera), valamint Verdi: Giovanna d’Arco (r. Saskia Boddekke és Peter Greenaway, Teatro Regio di Parma).

Az International Opera Awards díjait 2017. május 7-én a londoni Coliseumban adják át.

(Forrás: Proton Cinema)

süti beállítások módosítása