Gabler Hedda – Zsótér Sándor Ibsen művét rendezi Kecskeméten

Új címmel és fordításban mutatja be a kecskeméti Katona József Színház a norvég drámaíró klasszikusát február 17-én.

„Hedda Gabler a női Hamletként számon tartott karakter a drámairodalomban. Sokan próbálták már megfejteni ennek a különlegesen összetett nőalaknak a személyiségét, akit Henrik Ibsen teremtett 1890-ben. Az éles eszű, kivételes, a polgári játékszabályokat tudatosan megvető asszony csillogó világot álmodott magának, de hamar rá kellett jönnie, a választott férfi melletti lét nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A felismerés következményei nemcsak Hedda, de környezetében élők sorsát is befolyásolják”– olvasható az előadás színlapján.

18_awp4736.jpgTrokán Nóra (fotók: Walter Péter)

Porogi Ádám, aki Gabler Hedda férjét alakítja Ibsen művében, arról beszél, hogy első olvasásra, még tizenévesen, nem értette és nem szerette a darabot. Most, a próbafolyamat alatt derült ki számára, hogy a kissé közhelyesnek gondolt figurák rendkívül összetettek, motivációik sokszor egyáltalán nem nyilvánvalóak. Azt is elmeséli, hogy a kecskeméti előadás címe azért lett Hedda Gabler helyett Gabler Hedda, mert ezzel arra utalnak, hogy Hedda egy tábornok lánya. Véleményük szerint a feltételezhetően szigorú, katonai fegyelmet tartó apa meghatározó lehetett életében.

„A házasság köti össze őket, azon túl szinte semmi. Valódi, mély szeretet egyikükben sincs. Magukat szeretik. A szeretet feltételezi a figyelmet egymás iránt, ami Heddából és Tesmanból hiányzik. Összeházasodtak, mert a házasság társadalmi elvárás, amit illik teljesíteni. Heddának anyagi biztonságra volt szüksége, Tesmannak, a férjének pedig társadalmi megbecsülésre. Tulajdonképpen egy szomorú történet” – mondja Porogi Ádám Hedda és férje kapcsolatáról.

36_awp4834.jpgPorogi Ádám, Nagy Viktor, Trokán Nóra

Az előadás szövegét Boronkay Soma nyersfordítása alapján Ungár Júlia és Zsótér Sándor készítette el. Díszlettervezőként Ambrus Mária működik közre, a jelmezeket Benedek Mari tervezi.

Trokán Nóra alakítja Hedda szerepét, férjét Porogi Ádám játssza. Az előadásban mellettük Sára Bernadette, Hajdú Melinda, Szemenyei János, Kertész Kata és Nagy Viktor lép színre.

A Gabler Hedda bemutatóra február 17-én kerül sor a kecskeméti Katona József Színházban. Ezt követően február február 18-án, 19-én, 21-én, 22-én, 23-án és 24-én láthatják az érdeklődők.

(Forrás: Katona József Színház, Kecskemét)

süti beállítások módosítása