Szorongató ez a nevetés

A Katona József Színház Sufnijában kortárs angol szerző darabját állítja színpadra Forgács Péter.

Duncan Macmillan Lélegezz című darabja egy Nőről és egy Férfiről szól, és azt a kérdést feszegeti, érdemes-e, kell-e, egyáltalán jogunk van-e gyereket szülni a világra. A Nőt Pálos Hanna, a Férfit Nagy Ervin alakítja: az ő játékukban bontakozik ki egy házasság több évtizedes története. A rendező, Forgács Péter nem először dolgozik a Katona társulatával: legutóbb szintén kortárs darabot, a Nordostot vitte színre a Kamrában.

lel.JPGPálos Hanna és Nagy Ervin (fotó: Horváth Judit)

Macmillan drámájáról fordítója, Tóth Krisztina, a Katona blogjának adott interjújában így beszélt: „az a fajta irónia jellemzi, amikor nem nagy poénok vannak, hanem az egész helyzeten röhögünk, és nem, nem felhőtlenül: kifejezetten szorongató ez a nevetés. MacMillan úgy nyilatkozott, hogy olyan darabokat akar írni, amilyeneket ő szeretne viszontlátni a színpadon: nem akar különösebben intellektuális lenni, de nem akar csak és pusztán szórakoztatni sem. Olyan komplex darabokat kíván írni, amilyenekre ő vágyna nézőként. Nem érdeklik a trendek, nem érdekli, hogy mi megy most”.

Az előadás premierje február 25-én este negyed nyolctól lesz a Sufniban. További időpontok: február 26-a és 27-e, valamint március 4-e, 7-e és 11-e.

 (Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása