Vajon tényleg érdekli a közönséget a színház belső világa?

A Vígszínház Házi Színpadán kerül bemutatásra Bartis Attila Rendezés című darabja; Szikszai Rémusz rendezőt és a főszereplőt, Hevér Gábort kérdeztük.

Bartis Attila darabjában János, az író és rendező az általa írt dráma bemutatójára készül. Az intenzív munka lázában szinte észrevétlenül keveredik az élet és a színpadi lét, a magánélet és az ötvenes évek borzalmai – a hazugság és a valóság között vékony a határ. Bartis Attila kifejezetten a Vígszínház számára írta művét, de a színház engedélyével Marosvásárhelyen már ő maga is színre vitte. A magyarországi premier rendezője Szikszai Rémusz; őt és a főszerepet alakító Hevér Gábort kérdeztük e-mailben.

r01.jpgSzikszai Rémusz és Hevér Gábor (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Szikszai Rémusz:
Hogyan találták meg egymást a Vígszínházzal és Bartis Attilával?

A Bartis-darab eleve adott volt, ez volt a feladat, amivel  Eszenyi Enikő megkeresett. Elolvastam és igent mondtam. Nagyon szeretem Bartis Attila regényeit, szeretem, ahogyan másodpercek alatt képes megteremteni egy atmoszférát, szeretem a történeteit és azt is, ahogyan elmeséli őket. Szerintem a Rendezés nagyon nehéz színdarab,  különleges szövete van, de én kedvelem a rizikós feladatokat, és azt gondolom, sikerült megbirkóznunk azokkal a nehézségekkel, amikkel szembesültünk a próbák során. A  Vígszínházban lehetőséget kapni pedig nagy öröm minden rendező számára.

Először dolgozik a Vígszínházban – milyen volt a próbafolyamat?

Nagyon jól fogadtak és bízom benne, hogy egy héttel a bemutató előtt, hat hét próba alatt megkedveltek engem. Nagyon alázatosan és keményen dolgoznak, ami számomra a legfontosabb.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az író, Bartis Attila rendezésében mutatta be a darabot 2016 januárjában. Látta az előadást? Ilyenkor segít vagy inkább hátráltat egy megnézett „előkép”?

Nem láttam a marosvásárhelyi előadást, de ez nem baj, sőt. Jobb, ha ilyenkor nincs előképe az embernek, az behatárolja a gondolkodást, a fantáziát. Kérdeztem az előadásról Attilát a nyáron, számára, aki még soha nem rendezett, fontos és jó élmény volt ez a kirándulás. De sokkal fontosabb volt a vele való beszélgetésben mindaz, ami a darab háttere, mozgatórugója. És különleges élmény volt az olvasópróbánk is, Attila olvasta fel a darabot Jáváról, skype-on. Ilyenben még soha nem volt részem.

dsc_4032.jpgA Rendezés próbáján (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Hevér Gábor:
Mi volt a benyomása Bartis Attila darabját olvasva? 

Még ősszel olvastam a darabot, elsőre talán egy kicsit megijedtem. Pont amiatt, hogy egy színházban játszódik, és hogy mekkora különbség van maga a regény és a dráma műfaja között. Nem mondhatok többet, akkor lelőném az előadás poénját. Azóta nagyon sokat dolgoztunk a művel, jeleneteket cserélgettünk, próbáljuk minél érthetőbbé tenni a drámai konfliktust. Regényolvasás közben egyszerűbb a dolgunk, néha akár visszaolvashatunk, elgondolkodhatunk, de a színházban ez nem adott. Úgy hiszem, jó úton járunk a munkával. 

Az előadásban Jánost, az író-rendezőt játssza, aki bemutatóra készül. Milyen élmény, feladat egy hasonló közegben élő karaktert eljátszania? 

Ilyenkor a színész általában megrémül, vajon a közönséget tényleg érdekli-e a színház belső világa. Néha kiderül, hogy bár kíváncsiak, de a valós kép, a színház máz nélküli, nem csillogó, hús-vér arca nem biztos, hogy vonzó a külső szemeknek. Persze itt is jönnek aztán a konfliktusok, ahogy bárhol máshol. A karakterem speciális, hiszen nemcsak rendezi az előadáson belül készülő darabot, hanem ő is írta. Azt gondolja, ő tudja a legtöbbet erről a műről, és ebben az előadásban ez így is van. De mint minden próbafolyamatban, egy idő után a színészek tudnak a legtöbbet az adott előadásról. A mi Házi Színpadon készülő bemutatónk is tele lesz drámai konfliktussal – ezek igazi, Bartis Attilára jellemző lélekfacsaró helyzetek. 

...

Az előadás további szereplői: Herczeg Adrienn, Lukács Sándor, Lengyel Tamás, Kopek Janka, Gilicze Márta, Karácsonyi Zoltán, Medveczky Balázs és Csiby Gergely.

A Vígszínház ezzel a produkcióval emlékezik az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára.

A Rendezés bemutatója február 26-án este fél nyolckor lesz a Vígszínház Házi Színpadán. Az előadás megtekinthető március 3-án, 19-én, valamint április 22-én és 25-én is.

süti beállítások módosítása