Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinálén

A Testről és lélekről című film a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján a fődíjat vihette el – ez 1975 óta nem fordult elő magyar alkotással.

A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

testrol_es_lelekrol_3.jpg                A rendező és a főszereplők a fesztiválon (fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images Hungary)

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy „nagy szíve van”, hanem a nézőkről is, akik „csodálatosan” fogadták az alkotást – tette hozzá a Simon mágus után tizennyolc évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják.

testrol_es_lelekrol_1.jpgBorbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben (forrás: port.hu)

A film női főszereplője Borbély Alexandra, aki a budapesti Katona József Színház társulatának tagja. Jelenleg többek között a Rükverc, a Részegek, A két Korea újraegyesítése és az Ahogy tetszik című előadásokban játszik, utóbbiban főszerepet. Következő bemutatója A tökéletes boldogság világa lesz Máté Gábor rendezésében.

A férfi főszereplő Morcsányi Géza, akit először láthat a közönség filmen. Morcsányi húsz éven keresztül igazgatta a Magvető Könyvkiadót, de évtizedek óta színházi dramaturgként is dolgozik: ő a dramaturgja többek a Radnóti Színház közelgő Téli rege és a Katona József Színház Hóhérok című előadásának – előbbiben Valló Péter, utóbbiban Gothár Péter rendező munkáját segíti.  

A filmben látható továbbá Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Békés Itala, valamint Tenki Réka az Örkény, Schneider Zoltán a Radnóti és Nagy Ervin a Katona József Színház társulatából.

(Forrás: MTI, színház.hu)

süti beállítások módosítása