Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm

A Los Angeles-i díjátadó gálán Deák Kristóf alkotása nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó aranyszobrocskát.

Magyar rövidfilm korábban soha nem indult még az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjáért, amit Deák Kristóf Mindenki című filmje magyar idő szerint hétfőn hajnalban elnyert. A Saul fia tavalyi Oscar-sikere után így újabb magyar film büszkélkedhet a világ legismertebb filmes díjával. Az alkotás egy általános iskolai kórusról szól, amelynek vezetője, a Szamosi Zsófia által játszott énektanár nem engedi, hogy a rosszabb hangú gyerekek is énekeljenek. Két kislány (Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya) azonban fellázad a sikerhajhász tanárnő ellen.

szamosi_zsofi_mindenki.jpgSzamosi Zsófia az Oscar-díjas rövidfilmben (forrás: port.hu)

A 89. Oscar-gálán Deák Kristóf mellett Udvardy Anna producer, Szamosi Zsófia, valamint a rendező felesége, Nina Kovnak is kivonult a díjátadásra. Deák Kristóf, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásvezető szakán végzett, köszönőbeszédében azt mondta, „ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk”.

A filmben a Bakáts Téri Ének Zenei Általános Iskola tanulói játszanak. A kórusvezetőt alakító Szamosi Zsófia hosszú éveken keresztül Pintér Béla és Társulatának tagja volt; olyan előadásokban játszik, mint az Anyám orra, a Kaisers TV, Ungarn vagy a Titkaink. A társulatból való kilépése óta szabadúszóként dolgozik, több szerepe mellett a Pali című monodrámában is látható a Katona József Színház Sufnijában, a PanoDráma produkciójában. Több filmben is szerepelt, legutóbb A martfűi rémben láthattuk.

 

süti beállítások módosítása