Médiaművészet és menyasszonytánc

Feledi János koreográfus-rendező arra vállalkozik, hogy egyedi nézőpontból mutassa be Sztravinszkij Menyegző című, népi hagyományokon alapuló színpadi művét.

Sztravinszkij 1917-ben írott, Menyegző című lenyűgöző zenéjét sokan ismerik. A narratívikus művel ellentétben a készülő táncelőadás központi alakja a vágy. Vágyódás a másikra, vágyódás a másik utáni vágyra. Feledi János koreográfiájában ezt a vonzalmat három menyasszony és három vőlegény egymásra találásának és beteljesülésének útján követhetjük nyomon.

mennyegzo_szigeti_laszlo.JPGMenyegző (fotó: Szigeti László)

Az előadás egyik különlegessége, hogy a Zeneakadémia Elektronikus Zenei Médiaművészeti hallgatói közreműködnek a zenei tételek közötti víziókban, így a zene ott a helyszínen születik meg, reflektálva a táncművészek mozgására. A táncszínházi produkció másik sajátossága, hogy a klasszikus nézőtér–színpad-viszony helyett sokkal intimebb térben, a táncművészeket körbenülő nézők szinte szerves részei lesznek az előadásnak.

„Az előadásban mindenki menyasszony és vőlegény lesz, így elszakadva a zene és ének narratívájától, valami egészen egyedi, saját világot próbálok létrehozni. Olyan világot képzelek, mint régen a bálok alkamával volt. A hely szélén székeken ültek külön a lányok, külön a fiúk; mikor a táncra hívó zene megszólalt a lányok türelmesen várták, amíg megjött a táncrahívó fiú” – mondja alkotói koncepciójáról Feledi János.

Az előadásban Horváth Zita, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Csizmadia Tamás, Frigy Ádám lép fel, és Feledi János is színpadra lép. A díszlet és a látvány Feledi János munkája, míg a jelmezeket Henez Mariann és Matisz Gábor tervezte.

A premier a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Mom Kulturális Központ Színháztermében lesz március 19-én este 7 órától.

 

(Forrás: Feledi Project)

süti beállítások módosítása