Szomorú színészsors Magyarországon

Az ország egyik legismertebb karakterszínésze, a nyolcvanadik évében járó Szilágyi István, mélyszegénységben, betegen él, de reméli, tavasszal újra színpadra léphet. FRISSÍTVE!

Szilágyi Istvánt rengeteg filmből, sorozatból és persze a színházból is ismerheti a magyar közönség, de a kilencvenes években ő volt a lottóreklámok arca is. A sors iróniája, hogy a reklámokban nagy pénzhalmokat mutogató színész nyomorúságos körülmények között él, nyugdíja sem elég a megélhetéséhez. Otthonában az AC News kereste fel az idős művészt.

szilagyi_istvan.jpgSzilágyi István a Bunkerember című filmben (forrás: port.hu)

A riportban elmondta, nehezen tud járni, egy évvel ezelőtt pedig súlyos tüdőgyulladást kapott, mert nem volt lehetősége fűteni a házában. Több hétig feküdt kórházban, ahol lábtrombózist kapott. Betegsége miatt dolgozni is alig tud, ami azért is érinti különösen rosszul, mert kevés nyugdíjából nem tud megélni. Most azt reméli, anyaszínházában, a Győri Nemzeti Színházban fel fog tudni lépni tavasszal. „Remélem, addigra felépülök, mert most nagyon sok munkától elestem, amire nagy szükségem lett volna” – mondta az idős színész. Arra a kérdésre, hogy egy olyan foglalkoztatott színész, mint amilyen ő volt, hogyan juthatott erre a sorsra, azt felelte, őt sohasem érdekelte a pénz és a hírnév.

Martyin László, a Művészek a Művészekért Alapítvány elnöke elmondta, még Szilágyi Istvánénál rosszabb sorban élő művészek is vannak. Már felvette a kapcsolatot a színésszel, hamarosan pedig támogatói díjjal fogják jutalmazni, hogy meghálálják több mint ötvenéves művészi munkáját.

Szilágyi István 1937 december 7-én született, 1961-ben végzett a Főiskolán, majd az egri Gárdonyi Géza Színházban, az Irodalmi Színpadon, a Pécsi Nemzeti Színházban és a Vígszínházban játszott, mígnem 1998-ban a Győri Nemzeti Színházhoz szerződött. A nagyközönség filmekből és sorozatokból ismerhette: ő volt a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja és a Bors Sipos Vincéje, de szerepelt az A Tenkes Kapitányában, az Indul a bakterházban vagy A három testőr Afrikában című filmben is.

A Blikk eközben megkereste a Győri Nemzeti Színházat, ahol azt az információt kapták, szó sincs róla, hogy Szilágyi István visszatérne hozzájuk játszani. A teátrum kulturális menedzsere elmondta, ő maga is megdöbbenéssel olvasta, milyen körülmények között él társulatuk volt tagja. Hozzátette, Szilágyi nyolc évet élt a számára fenntartott szolgálati lakásban, majd arra lettek figyelmesek, nem üríti a postaládáját, nem fizeti a számlákat. Hogy miért ment el, nem tudják, de méltányosságból fenntartják neki a szolgálati lakot. Az idős színész egyik ismerőse szerint családi konfliktus állhatott a költözés hátterében.

(Forrás, acnews.hu, Blikk)

süti beállítások módosítása