Kétszáz éve született Arany János

A Nemzeti Színházban este a Vígszínház Toldi-előadásával tartják meg az Arany-emlékév nyitóünnepségét.

A bicentenárium rendezvényei Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán helyi idő szerint reggel kilenc órakor a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődnek. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tart gyűlést egy órával később. Ennek megnyitóbeszédét – amely egyben az Arany János-emlékév nyitánya is – Áder János köztársasági elnök mondja. Délután a városháza nagytermében Jankovics Marcell mutatja be az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című albumot.

aranyjanos.jpg

Ugyancsak délután a nagyszalontai szoborparkban tartanak ünnepi műsorral egybekötött megemlékezést, amelyet koszorúzás követ. Az egybegyűltek gyertyás felvonulással jutnak el a Zilahy Lajos Művelődési Házba, ahol este a nagyváradi Szigliget Színház mutatja be a Honnan és hová – Arany János költészete című előadását.

Budapesten a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti temetőben tart megemlékezést, amelyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkára mond ünnepi beszédet. A programon közreműködik Térey János író és Epres Attila színművész, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara.

A Nemzeti Színházban és az Erkel Színházban is megemlékezéseket tartanak, amelyekről a közmédia egész napos ARANY 200 című műsorfolyamban számol be. A Nemzeti Színházban este 7 órától kezdődik az Arany-emlékév hivatalos nyitóünnepsége a Vígszínház Toldi című előadásával. Az Arany János elbeszélő költeményéből készült produkciót Csőre Gábor adja elő Paczolay Béla rendezésében.

toldi.jpg                 Csőre Gábor a Toldi című előadásban (fotó: Puskel Zsolt, forrás: port.hu)

Az Erkel Színházban Arany ismert balladája, A walesi bárdok köré szerveződik a program, melynek fő eseménye a walesi születésű Sir Karl Jenkins azonos című kantátájának előadása Kesselyák Gergely vezényletében. Arany János dalait Ódor Botond adja elő, M. Kecskés András A zsarnokságról című tánckölteményét pedig a szerző és a Magyar Nemzeti Balett. Az Arany200 című emlékműsor este 7 órakor kezdődik.

(Forrás: MTI, Nemzeti Színház, Erkel Színház)

süti beállítások módosítása